gaga (Foto: Privat)
gaga (Foto: Privat)

Lady Gaga-billetter til ulovlig blodpris

Bergensjenter måtte punge ut med 4000 kroner ekstra for fire billetter til konserten i Oslo Spektrum


Venninnene Margrethe Vinnes og Marte Eriksen klarte ikke å skaffe seg billetter til Lady Gaga konserten før den ble utsolgt.

Likevel gav ikke jentene opp drømmen om å få oppleve det elleville sceneshowet til superstjernen Lady Gaga når hun besøker Oslo i oktober.

Den amerikanske artisten liker å sjokkere og fikk masse medieoppmerksomhet da hun stilte opp i kjøttkjole på årets MTV Video Music Awards.

gaga2 (Foto: Chris DELMAS / VISUAL Press Agen, © ah )
gaga2 (Foto: Chris DELMAS / VISUAL Press Agen, © ah )

Men venninnene fra Bergen hadde aldri trodd at det var billettprisen som skulle sette de ut av fatning før konserten med Lady Gaga.

– Jeg ble irritert og sjokkert da vi fant ut hvor dyre konsertbillettene var. For det var først da vi fikk billettene i posten at vi oppdaget vi hadde betalt 4000 kroner mer enn hva konserten faktisk kostet. Jeg tenkte med en gang at dette kan ikke være lovlig, sier Margrethe Vinnes.

Se også: – Kan tjene 30.000 om dagen på svartebørsbilletter

Les også: Fifa: – Norsk firma selger VM-billetter ulovlig

Viagogo.com selger til blodpris

Det er nettstedet Viagogo.com som selger konsertbilletten med nesten 1000 kroner i fortjeneste. Prisen for en ståplass i Spektrum er i utgangspunktet bare 635 kroner, men på Viagogo sine nettsider koster samme billett 1625 kroner.

Fremdeles ligger det ledige billetter ute til salgs og nå koster ståbilletter 1802 kroner.

billett (Foto: Privat)
billett (Foto: Privat)
Det er flere år siden den såkalte svartebørsloven ble innført. Det betyr at det ikke er lov å selge konsertbilletter til høyre pris enn hva den opprinnelig koster

I strid med svartebørsloven

Sverre Årli som er juridisk rådgiver i Forbrukerrombudet mener Viagogo salg av konsertbilletter rammes av norsk svartebørsloven fordi det markedsføres direkte til norske forbrukere og at prisen er høyre enn pålydende billett.

– Dette er et forhold vi har tatt opp med selskapet, men Viagogo.com viser til at de har anledning til å selge billetter etter e- handelsdirektivet. Vi er imidlertid ikke enig i deres tolkning og vi mener at dette rammes av svartebørsloven, sier Sverre Årli som legger til at forbrukerne har anledning til å kreve mellomlegget tilbake fra selskapet.

Viagogo derimot påstår at de kan hjemme seg bak E-handelsdirektivet som stadfester at man ikke kan ha begrensninger på å skaffe informasjonstjenester fra andre medlemsland.

Måtte betalte 4000 kroner ekstra

Det var moren til Margrethe som bestilte billettene. Kristin Vinnes reagerte på prisen, men siden konserten var utsolgt, var det eneste mulighet.

Men da hun skulle betale, la hun merke til at billettene ble dyrere og dyrere. Selskapet krever vanvittige 300 kroner i avgifter og moms. Det er ikke moms på kulturarrangementer i Norge.

– Vi vil først og fremst advare mot et useriøst firma som selger billetter til en horribel overpris, sier Kristin Vinnes.

Hun skal være med til Oslo sammen med moren til Marthe for å dele konsertopplevelsen med døtrene. Videre sier hun at dette er en sak for Forbrukerrådet, og hun håper at andre nå vil styre unna nettstedet.

Viagogo tar ikke ansvar

Firmaet nekter for at de selger billetter på svartebørsen, og viser til at nettsiden driver med videresalg og er en markedsplass der selgere kan legge ut varer.

«Det er de ulike selgerne som setter prisen på varer som blir lagt ut, og Viagogo selger ikke billetter», skriver firmaet i en mail til TV 2 hjelper deg.

åril, forbrukerombudet (Foto: Forbrukerombudet)
åril, forbrukerombudet (Foto: Forbrukerombudet)

De presiserer også at prisene for hvert produkt kommer tydelig frem på nettsiden, og det er opp til hver enkel kunde om de vil kjøpe varen eller ikke.

Sverre Årli har hørt disse argumentene tidligere og Forbrukerombudet mener at selskapet likevel må stoppe dette.

– Vi mener fortsatt at de må stoppe sin markedsføring av overprisede billetter til arrangementer i Norge, sier Sverre Årli bestemt.

Dyr weekend til Oslo

I oktober kommer likevel både Margrethe Vinnes og Marte Eriksen sammen med deres mødre til å stå klare i Spektrum når Lady Gaga går på scenen 16. oktober i Oslo.

Men det gjenstår å se om selskapet vil akseptere norsk lov og betale tilbake 4000 kroner som de krevde i tillegg til billettprisen.

– Det blir veldig gøy å gå på konsert og oppleve Lady Gaga live, selv om vi aldri trudde det skulle bli så dyrt, sier Margrethe Vinnes som likevel gleder seg til Oslo-turen.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter