per_prest
per_prest

Dundrer løs med hardrock-gudstjeneste i Trøndelag

– Rock og Bibelen snakker til de sorte får, sier fungerende sogneprest Per Kvalvaag. – Et stykke utenfor det vi forestilte oss, sier seniorrådgiver i Kirkerådet om hardrockgudstjenesten.

Menigheten i Selbu kirke i Sør-Trøndelag skal synge salmer som rister i jekslene, når bygdas prest Per Kvalvaag - alias Per Prest - inviterer til hardrock-gudstjeneste.

Inspirasjon fra Lordi

Under vignetten «Hard Rock Hallelujah» skal salmene fremføres med tungt heavykomp, i tillegg til et knippe hardrocklåter som skal fremføres av lokale hardrocktalenter. Navnet på den spesielle gudstjenesten er hentet fra vinnermelodien til Lordi fra Finland.

– Teksten i «Hard Rock Hallelujah» er jo ikke umiddelbart en kristen tekst. Men i den sangen presenteres rocken som et budskap som sier ja til de sorte får. Det samme gjør Bibelen, sier Per Prest til tv2nyhetene.no.

Hva mener du? Kommenter hardrockgudstjenesten nederst.

Per Kvalvaag sier den rocka gudstjenesten er i tråd med kirkens nye gudstjenestereform.

– Vi skal skape gjenkjennelighet når folk kommer til kirken. Orgel er jo et instrument som brukes bare i unntaksvise situasjoner, men ingen hører orgel hjemme. Skal vi skape gjenkjennelighet må vi ha forskjellige musikktyper, sier presten, som også har arrangert dansbandgudstjeneste i kirken.

lordi (Foto: Andrei Pungovschi/AP)
lordi (Foto: Andrei Pungovschi/AP)

– Heavyen har en litt røffere tilnærming til virkeligheten enn salmene. Det er mye glede i nuet, men samtidig kan den uttrykke frustrasjon over tilværelsen. Dette skal komme til orde når vi sal møte Gud. Hvis ikke livet vårt kommer til orde i kirken kan det heller ikke bli noe møte mellom mennesker og Gud i kirken, sier Per Prest.

Åge Haavik i Kirkerådet er seniorrådgiver på feltet gudstjenesteliv. Han sier kirken er på jakt etter nye og rikere innslag av musikk i gudstjenestene, men legger ikke skjul på at hardrock ikke har vært i tankene til dem som utformer de nye reformene for gudstjeneste.

– Å lete etter rikere uttrykk er noe vi har tatt til orde for, men dette er et stykke utenfor det vi forestiller oss når man har en merkelapp som hardrock. Merkelappen er et stykke lenger ute i terrenget enn det vi tenkte. Men hva som ligger i det må man ta stilling til etter å ha opplevd det, sier Haavik til tv2nyhetene.no.

Del