Tormod Hermansen og Ola Mørkved Rinnan (Foto: TV 2/Avionor)
Tormod Hermansen og Ola Mørkved Rinnan (Foto: TV 2/Avionor)

Hermansen og Rinnan anbefalte hverandre til styrejobber

Det var Tormod Hermansen som anbefalte Ola Mørkved Rinnan til styrelederjobben i Avinor. Han har tidligere blitt anbefalt av nettopp Rinnan til styrelederjobben i Ventelo.

– Navnet Ola Mørkved Rinnan kom opp i fra et eksternt konsulentselskap som departementet engasjerte, var svaret Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ga da hun ble konfrontert med hvorfor Eidsiva-sjefen fikk styreverv i Avinor, kort tid etter at selskapet ga Senterpartiet en halv million kroner i ulovlig partistøtte.

Men nå kan det vise det seg at Kleppas konsulenter ikke er så uavhengige likevel.

– Da har hun ikke sjekket uavhengigheten grundig nok, sier Høyres Per Kristian Foss til TV 2.

Hjalp hverandre

Det var Tormod Hermansen som anbefalte Eidsiva-sjefen Rinnan som styreleder i Avinor.

Forrige gang var det motsatt. Da det var Eidsiva og Rinnan som trengte styreleder til selskapet Ventelo, og da var det Hermansen som fikk jobb av Rinnan.

– Dette bærer preg av litt tette forbindelser, og kan gi inntrykk av kameratskap, sier Foss.

Avviser vennetjeneste

– I og med at jeg jo kjente Rinnan rimelig godt fra min tid som styreleder i Eidsiva energi, så kjente jeg også meget vel til hans kvalifikasjoner for et styreverv, sier Tormod Hermansen til TV 2.

Han ser ikke noe problem med at han pekte på Rinnan som styreleder i Avinor, og at Rinnan tidligere har pekt på Hermansen som styreleder i Ventelo.

– Dette har naturligvis ingenting med hverandre å gjøre, sier Hermansen.

– Men ser du at det kan bli sett på som en vennetjeneste?

– Nei, det kan jeg ikke se.

Reagerer

Lederen i Stortingets kontrollkomité reagerer når han får høre de nye opplysningene om utnevnelsen av Rinnan.

– Jeg synes det fremstår som noe spesielt at bindingene mellom personene er såpass tette som de nå viser seg å være. Også særlig siden Hermansen har vært involvert direkte selv i utnevnelsen av Rinnan, sier Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet til TV 2.

Kontrollkomitelederen mener at Kleppa burde ha vært mer aktsom før utnevnelsen.

– Hun burde vært veldig oppmerksom på hvilke bindinger som ligger mellom personer og selskaper når hun skal utnevne styreleder i et så viktig selskap som Avinor, sier han.

Se intervju:

459482

Krever forklaringer

I morgen har kontrollkomiteen sitt første møte etter sommerferien.

Som TV 2 har fortalt, krever komiteen forklaringer fra både Liv Signe Navarsete og Terje Riis-Johansen. Men etter flere saker i mediene den siste uken, vokser kravene til olje- og energiministeren.

– Vi i Venstre ønsker å utvide med enda flere spørsmål. Enda flere ting vi lurer på, spesielt knytta til habiliteten, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Også de rødgrønne selv er utålmodige for å få alle kort på bordet.

– Vi kan jo ikke ha det slik at vi har flere statsråder som nå går rundt og er inhabile. Nå må vi få svar på disse spørsmålene, sier Marit Nybakk (Ap).