NÆRT: Den borgerlige alliansen, anført av statsminister Fredrik Reinfeldt mangler to mandater for å danne flertall i Riksdagen. (Foto: Montgomery, Henrik/SCANPIX)
NÆRT: Den borgerlige alliansen, anført av statsminister Fredrik Reinfeldt mangler to mandater for å danne flertall i Riksdagen. (Foto: Montgomery, Henrik/SCANPIX)

Fire stemmer fra flertall

Den borgerlige regjeringen i Sverige mangler fire stemmer på å ta et viktig mandat i Göteborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med knappest mulig margin kan de dermed ha mistet muligheten til å få flertall i Riksdagen.

Så nær som mulig

Da de siste utenlands- og forhåndsstemmene ble talt opp i valgdistriktet Göteborg Centrum onsdag ettermiddag viste tallene at Folkpartiet tok kraftig innpå Sosialdemokratene i kampen om sistemandatet. Men opptellingen viste at Folkpartiet måtte seg slått på målstreken med fire stemmer, som kan ha avgjort at den borgerlige regjeringen til Fredrik Reinfeldt ikke får flertall de neste fire årene.

Nå skal alle stemmene i Göteborg kontrolltelles.

Sosialdemokratene taper

Noen timer tidligere var det klart at Sosialdemokratene tapte et mandat til samarbeidspartneren Miljöpartiet i Dalarna län. Det førte til at Miljöpartiet måtte avgi et utjevningsmandat til Centerpartiet, som tilhører den borgerlige blokken i Sverige.

I Vämlands län gikk Folkpartiet forbi Sosialdemokratene med fem stemmer i kampen om sistemandatet, før de siste reststemmene var talt opp i Arvika kommune.

Dermed ser det ut til at fordelingen mellom blokkene blir akkurat slik TV 2s prognose viste allerede klokken 21 valgkvelden.

Skal de rødgrønne partiene kapre et mandat tilbake må Venstrepartiet eller Miljøpartiet ha svært høy oppslutning i de resterende stemmene i Stockholmsområdet.