PÅGREPET: Den russiske kickbokseren og nynazisten Vjatsjelav Datsik. ble onsdag pågrepet i Oslo.
PÅGREPET: Den russiske kickbokseren og nynazisten Vjatsjelav Datsik. ble onsdag pågrepet i Oslo.

– Helt stille fra nynazister i Norge

Sosiolog mener det likevel er alarmerende at en russisk ekstremist er pågrepet i Oslo.

Det finnes knapt organiserte nynazistiske miljøer i Norge, og ingenting tyder på en oppblomstring, ifølge sosiolog Henrik Lunde. Han mener likevel det er alarmerende at en russisk ekstremist er pågrepet i Oslo.

Russeren som skal være den beryktede nynazisten Vjatsjelav Datsik, ble pågrepet i Oslo tirsdag.

Alarmerende

Sammen med to andre personer som tidligere har vært tilknyttet den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, er han siktet for ulovlig våpenbesittelse.

– Det er en alarmerende hendelse hvis en kjent nynazist er pågrepet i Norge, men før man vet mer, er det vanskelig å si om han er tilknyttet et miljø her i landet. Det er ingenting som tyder på en oppblomstring av høyreekstreme miljøer, sier sosiolog Henrik Lunde til NTB.

Erklært ulovlig

Datsik har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen Slavisk Forbund. Organisasjonen ble erklært ulovlig i Russland i mars i år, men gruppen skal ifølge russiske medier ha opprettet kontor i Norge.

– Jeg har aldri hørt om denne organisasjonen. De siste ti årene har det som var av nynazistiske organisasjoner i landet, smuldret opp. Den eneste grupperingen som har hatt en viss aktivitet, er Vigrid. Generelt har det vært helt stille fra nynazistiske miljøer den siste tiden, sier Lunde.

Fremstilles for varetekt

De tre siktede fremstilles for varetektsfengsling torsdag. Politiet har gjort flere beslag i lokaler i Oslo sentrum, men vil ikke kommentere hvorvidt de siktede er tilknyttet organiserte nynazistiske miljøer i Norge. (©NTB)