bussran.jpg680 (Foto: TV 2)
bussran.jpg680 (Foto: TV 2)

Politiet mener barnevernet svikter voldelige ungdommer

Sju barnevernbarn mellom 14 og 17 år står bak flere grove ran i Kristiansand.

Det siste året har det vært seks grove ran av bussjåfører i Kristiansand. Ifølge politiet er det en ungdomsgjeng som består av sju barnevernsbarn i alderen 14 til 17 år som står bak alle ranene.

– Der og da gikk alt veldig fort. Fra jeg startet ruta 23.51 til jeg ringte politiet 23.53, så var alt over. Da hadde jeg kjørt til neste buss-stopp, sier bussjåfør Frank Nilsen som ble ranet av gjengen 3. juni i år.

En passasjer grep inn, men den 15 år gamle raneren som truet Nilsen med kniv, rakk å få med seg 8400 kroner før han stakk av sammen med en jevnaldrende kamerat.

– Det gikk så fort at jeg rakk ikke å reagere. Når jeg ser kniven etterpå så begynner jo nervene virkelig å komme, sier Nilsen.

– Noe svikter

Gjengen står også bak flere hundre andre straffbare forhold. Politiet mistenkter at en i ungdomsgjengen var involvert da Sparebanken Pluss ble ranet for 70.000 kroner i juli.

– Vi føler vel at her er der noe som svikter. De som skal ha omsorg for disse ungdommene, institusjoner eller hva det måtte være, at det ikke er godt nok, sier politioverbetjent i Agder politidistrikt, Geir Hansen, til TV 2 Nyhetene.

Rømmer

På institusjonen i Mandal er det satt av 20 voksne som skal passe på de 3-4 ungdommene som til enhver tid er der. Likevel klarte en av dem å rømme 18 ganger på 24 dager:

– Det er en åpen avdeling, og da er det mulig, sier Hans Petter Farestad som er enhetsleder ved Mandal ungdoms- og familiesenter

– Hva med tvangstiltak?

– Vi bruker tvangstiltak hos oss, som en konsekvens, sier Farestad.

– Må ta mer ansvar

Farestad kjenner ungdomsgjengen godt, og mener det offentlige må ta mer ansvar for dem.

– Men det fordrer at alle samarbeider. Politi, barnevernstjeneste og instustisjoner, sier han.

Både politiet og bussjåførene frykter liv vil gå tapt hvis noen ikke tar ansvar for ungdommene.

– Jeg vil tro at det ender med at de tar ikke livet av seg selv, men noen usyldige oppi alt dette, sier bussjåfør Frank Nilsen.

Han er merket for livet etter møtet med de unge ranerne.

– Jeg sliter forsatt veldig med å jobbe kveldstid. Det hender fogså at jeg våkner på natten og kaldsvetter. Jeg vet ikke hva jeg har drømt, men bråvåkner, sier han.