Fornyings  og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) vil at norske politiske partier skal offentliggjøre inntekter og utgifter for å forebygge mistanke til korrupsjon. (Foto: Scanpix, © Scanpix)
Fornyings og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) vil at norske politiske partier skal offentliggjøre inntekter og utgifter for å forebygge mistanke til korrupsjon. (Foto: Scanpix, © Scanpix)

Pålegger partiene å rapportere pengebruken

Et nytt og strengere regelverk skal pålegge de politiske partiene å gjøre rede for hva de bruker pengene til.

Norske politiske partier offentliggjør hvem de får økonomisk støtte fra, men Europarådet har kritisert Norge fordi det ikke er noen krav til partiene om å fortelle hvordan pengene brukes.

Det ønsker regjeringen nå å gjøre noe med, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) til NRK.

Redusere faren for korrupsjon

– Både inntekter og utgifter skal være offentlige. Jeg vil også foreslå endringer som går på å innrapportere bidrag til valgkamp. I dag kan det gå ganske lang tid før vi får innrapportert valgkampbidrag, og jeg ser for meg at dette skal skje mer løpende, sier Aasrud.

Målet med regelendringen er å redusere faren for politisk korrupsjon.

Senterpartiet på dypt vann

Forrige uke sa tidligere Sp-topp Odd Roger Enoksen og lederen i Hedmark Sp sier de ikke kjente til pengeoverføringene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft til Senterpartiet.

Eidsiva Energi ga 500.000 kroner til Sp, mens Troms Kraft ga 200.000 kroner til partiet. Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge mener pengegavene til Sp ligner mer og mer på korrupsjon.

(TV2/NTB)