OVERFLYGNING: Et russisk marinefly fløy over den amerikanske fregatten USS Taylor med åpne bombeluker. Hendelsen skjedde i internasjonalt farvann i Barentshavet. (Foto: US Navy)
OVERFLYGNING: Et russisk marinefly fløy over den amerikanske fregatten USS Taylor med åpne bombeluker. Hendelsen skjedde i internasjonalt farvann i Barentshavet. (Foto: US Navy)

USA provosert etter overflyging av russisk militærfly

Russisk militærfly fløy lavt over den amerikanske fregatten med bombelukene i åpen stilling. Hendelsen skjedde i internasjonalt farvann i Barentshavet.

Amerikanske myndigheter har bedt om en forklaring etter at den amerikanske fregatten USS Taylor følte seg krenket og truet av et russisk maritimt patruljefly. Fregatten hadde vært på vennskapelig visitt i Murmansk og var kommet ut av russisk farvann da det amerikanske krigsskipet ble overfløyet av det russiske flyet.

Åpne bombeluker

Patruljeflyet skal ha hatt bombelukene åpne under overflygningen. Patruljeflyene som brukes av den russiske Nord-Flåten er spekket med teknologi og kan også bære våpen som torpedoer og bomber. Det har ikke kommet fram eksakt hvilken type fly som foretok overflygningen, men mest sannsynlig kan det ha vært et firemotors Ilyushin Il-38.

Hendelsen blir også omtalt av amerikanske CBS News og på den amerikanske marinens nettsider. Samtidig som USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte sin russiske kollega i forrige uke og undertegnet avtaler om militært samarbeid, var tonen langt mindre vennlig noen hakk lengre ned i hierarkiet.

LES OGSÅ: Putins jernneve i Nord

Krevde forklaring

Sjefen for US Navys operasjoner til sjøs, admiral Gary Roughead, møtte sin russiske kollega for å få en forklaring på oppførselen fra det russiske forsvaret i internasjonalt farvann i Barentshavet.

Overflygningene skal ifølge amerikanerne være klar brudd på avtalen med Russland som skal forhindre ulykker og spente situasjoner mellom de to landenes marinestyrker. Under den kalde krigen foregikk det en katt og mus-lek mellom sovjetiske og amerikanske ubåter i Nord-Atlanteren.

LES OGSÅ: Fikk nærkontakt med russiske bombefly

Økning i russiske tokt

Dagen etter de to overflygningene skal et russisk krigsskip ha dukket opp og sendte ut et helikopter som foretok flere nære overflygninger. Ifølge CBS News skal admiral Roughead ha uttalt at han var fornøyd etter møtet med sin russiske kollega.

65 år etter den kalde krigens start og to tiår etter at den tok slutt, er det fortsatt en til tider kjølig stemning. Denne siste episoden er en av flere hvor de russiske militære fly viser seg fram i nordområdene. De siste årene har hyppigheten økt kraftig når det gjelder russiske fly på tokt sørover spesielt langs Norges grenser.

LES OGSÅ: Fikk nærkontakt med russiske bombefly