I dag kan Thorbjørn Jagland bli valgt til ny generalsekretær for Europarådet. (Foto: Scanpix)
I dag kan Thorbjørn Jagland bli valgt til ny generalsekretær for Europarådet. (Foto: Scanpix)

Treholt-saken: Jagland rystet over påstandene om fabrikkering

– Hvis det skulle være et snev av sannhet i saken, er det en av tidenes skandaler, sier tidligere statsminister Thorbjørn Jagland om de nye opplystningene rundt saken mot Arne Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland er rystet over påstandene om fabrikkering av fotobeviset i saken mot Arne Treholt.

Les mer: POT-ansatte varsler om regelbrudd

Les også: Arne Treholt-saken: – Ble bedt om å manipulere Treholt-foto

– En av de største skandalene

– Hvis det overhodet skulle være et snev av sannhet i dette, så er det helt klart en av de største skandalene vi har hatt i Norge i nyere tid, og så lenge vi har hatt demokratiske institusjoner i Norge, sier Jagland til TV 2.

Thorbjørn Jagland følger den nye utviklingen i saken fra New York, hvor han deltar i FN-møter. Han følger Treholt-saken med stor interesse.

– Det er en rettsskandale av de helt store. Jeg har aldri hørt at man har fabrikkert bevis i noen rettssamfunn, slik man skal ha gjort i saken mot Arne Treholt.

Kan ha plantet bevis

Thorbjørn Jagland tok i sin tid initiativ til gransking av de hemmelige tjenestene. Han mener at det som fremkom av granskingene viser at overvåkingspolitiet kan ha vært i stand til å plante bevis.

– Det viser hvor sprø situasjonen var, og da tenker jeg at vi ikke kan utelukke noe som helst, heller ikke at de nye opplysningene er sant, avslutter Jagland.

Habilitetsinsigelse

Arne Treholt fremmer tirsdag en formell habilitetsinnsigelse mot riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

De to utgjorde aktoratet i straffesaken mot Arne Treholt på 1980-tallet og er i utgangspunktet de to som skal vurdere og ta stilling til de nye påstandene om at pengebeviset i saken var fabrikkert.

Les også: Treholt klager inn Qvigstad og Busch

Les også: - Tunge og vonde dager