Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) ankom ved 13 tiden Fedje. (Foto: Sturla Dyregrov/TV 2)
Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) ankom ved 13 tiden Fedje. (Foto: Sturla Dyregrov/TV 2)

Raste mot fiskeriministeren etter ubåt-retretten

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fikk så ørene flagret av lokalbefolkningen på Fedje, etter at det ble kjent av kvikksølv-ubåten ikke kan heves før i neste stortingsperiode.

– Et ord er et ord, så vi trodde på dem da de lovet å heve ubåten forrige gang. Men nå har vi sluttet å tro, sier Margaret Storemark (79) til TV 2 Nyhetene.

Berg-Hansen kom i dag til Fedje, der hun ble møtt av et titalls illsinte demonstranter og tilrop med krav om å heve vraket nå.

Dette er første gang hun er på Fedje, etter at det ble kjent at regjeringen rykker tilbake til start og vil gjøre all utredning i saken på nytt. Dermed skal også muligheten for å la vraket bli liggende utredes.

SE OGSÅ: Kvikksølv-ubåten heves trolig ikke før 2015

– Vil ikke forhaste

Svaret fra fiskeriministeren var soleklart, da TV 2s reporter spurte om hun hadde med gode nyheter til lokalbefolkningen:

– Nei! Vi har ingen planer om å forhaste dette, sier Berg-Hansen.

Hun fremhever viktigheten av å gjennomføre en eventuell heving på en sikker måte. Lokalbefolkningen på sin side mener det allerede er godt nok utredet og planlagt, og at regjeringen trenerer prosessen.

BAKGRUNN: Her er Norges mest omtalte miljøbombe

Møtte døve ører

Fiskeriministeren forsøkte å overbevise de fremmøtte om at dette var til deres eget beste, men møtte døve ører. De lurer på hvorfor Berg-Hansen har så god tid nå, mens de i 2007 ble fortalt at forurensningsfaren var akutt og det hastet med å få vraket opp.

– Vi er ikke redd for å bli skadet selv, men står på barrikadene for barnebarn og oldebarn, for dette kan komme til å være et problem i årevis, sier Storemark.

Fiskeriministeren skal i løpet av dagen møte både ordfører og formannskapet, i tillegg til aksjonsgruppen for heving.