Mona Sahlin på talerstolen på Socialdemokraternas valgvake i Stockholm.
Mona Sahlin på talerstolen på Socialdemokraternas valgvake i Stockholm.

Sahlin: – Dette er et valg uten vinnere

En nedbrutt Mona Sahlin har innsett nederlaget, men varsler full styrke i kampen mot Sverigedemokratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da hun inntok talerstolen på valgvaken til Socialdemokraterna sent søndag kveld, hadde nederlaget vært klart i flere timer.

Partiet ligger an til 30,8 prosent av stemmene, såvidt større enn Moderaterna. Den rødgrønne blokken ligger imidlertid ikke an til mer enn 155 stemmer, mot den sittende koalisjonens 174.

– Da valgkampen begynte å handle om det den burde handle om, fikk vi vinden i ryggen. Men folket har talt, og resultatet er at vi har gjort et dårlig valg. Vi lykkes ikke med å vende tilbake etter fire år, sa Sahlin.

Tar ansvar

– Det tar jeg store deler av ansvaret for. Vi fikk ikke tilliten tilbake og vi fikk ikke majoritet. Det fikk heller ikke Alliansen, og vi fikk inn et dypt fremmedfiendtlig parti. Vi har en uklar politisk situasjon, fortsatte hun.

Hun karakteriserte det som et «valg uten vinnere», og lover nå en bred debatt internt i partiet om hvordan det skal reise seg igjen.

Fyrer løs mot Åkesson

Men hun nekter å trekke seg, og rasler i stedet med sablene mot Sverigedemokraterna (SD):

– Denne dagen er den fineste dagen som finnes i demokratiet. Det er denne dagen alle mennesker har én stemme og er like mye verdt. Og det skal vi fortsette å si til Jimmie (Åkesson, partileder i SD) at slik skal Sverige være, sa Sahlin.

SE OGSÅ: Følg opptellingen her