Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Moderaternas valgvake i Stockholm. Han mener det vil være håndterbart med Sverigedemokraterna på vippen, men langt fra ønskelig. (Foto: TV 2)
Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Moderaternas valgvake i Stockholm. Han mener det vil være håndterbart med Sverigedemokraterna på vippen, men langt fra ønskelig. (Foto: TV 2)

– Vippesituasjonen bekymrer Reinfeldt

Asyl-motstanderne i minipartiet Sverigedemokraterna kan komme til å sitte med nøkkelen til regjeringsspørsmålet i Sverige. Det bekymrer sittende statsminister Fredrik Reinfeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er nok den parlamentariske situasjonen som bekymrer han nå, sier utenriksminister og partifelle i Moderaterna, Carl Bildt til TV 2 Nyhetskanalen.

Reinfeldt sitter nå på bakrommet på Moderaternas valgvake i Stockholm og venter på en nærmere avklaring av resultatet.

Bildt mener det utgjør en stor forskjell om Sverigedemokratene faktisk havner på vippen.

– Det er forskjell, det er ingen tvil om det. Det er en noe mer besværlig parlamentarisk situasjon, men det er håndterbart med de bestemmelsene vi har om hvordan beslutninger skal tas og forholdet mellom regjeringen og Riksdagen, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt (M).

– Men det er en situasjon vi helst ville ha unngått, legger han til.

BAKGRUNN: SD kan skape politisk jordskjelv

Jublet

På Sverigedemokraternas valgvake gikk stemningen i taket da de to valgdagsmålingene fra TV 4 og Sveriges Television ble presentert. Begge setter partiet i en vippeposisjon, med henholdsvis 4,1 og 4,6 prosents oppslutning.

Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder. (Foto: TV 2)
– Dette er veldig gledelige tall, men det er bare målinger, så det gjenstår å se hvordan det går, sier Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder til TV 2.

– Vi som parti har jobbet energisk med å spre vår politikk. Virkeligheten taler for oss. Flere svensker er lei av den sittende regjeringens politikk, fortsetter han.

Det har imidlertid ikke falt i god jord hos alle. Partiets valgmøter er møtt med demonstrasjoner mange steder, og kveldens valgvake har politibeskyttelse.

Vil inn i regjeringen

Söder er også helt klar på at de i det lange løp ikke har som mål å havne i Riksdagen.

– Riksdagen er bare et delmål for oss. Vårt mål er å havne i regjering, sier han.

SE OGSÅ: Følg valget i Sverige direkte