TAR INNPÅ: Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt under partilederdebatten på SVT fredag kveld. De rødgrønne tar innpå i den ferskeste meningsmålingen. (Foto: Claudio Bresciani/Scanpix)
TAR INNPÅ: Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt under partilederdebatten på SVT fredag kveld. De rødgrønne tar innpå i den ferskeste meningsmålingen. (Foto: Claudio Bresciani/Scanpix)

De rødgrønne tar innpå

Dagen før valget tar de rødgrønne partiene innpå de borgerlige regjeringspartiene i en fersk meningsmåling.

De borgerlige partiene har fortsatt en klar ledelse, og Sverigedemokratene faller utenfor Riksdagen i målingen TNS SIFO har laget for Svenska Dagbladet.

De borgerlige partiene får 49,9 prosent mot opposisjonens 45,3 prosent. Det borgerlige forspranget har dermed krympet siden forrige måling fra byrået, men fortsatt har de borgerlige partiene støtte fra rundt 266.000 flere velgere enn de rødgrønne partiene, skriver Svenska Dagbladet.

Det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokratene går tilbake til 3,8 prosent og vil med et slikt valgresultat ikke komme inn i Riksdagen.

Hvem blir størst?

Det er fortsatt et åpent spørsmål hvem som blir det største partiet ved valget søndag. I lørdagens måling fra TNS SIFO får Sosialdemokratene en oppslutning på 30,3 prosent, mens Moderaterna får 30,0.

Ved valget i 2006 fikk Sosialdemokratene sitt dårligste valgresultat siden 1918 med 35,0 prosent. Målingene tyder dermed på et svært dårlig valg for Arbeiderpartiets søsterparti i Sverige.

Sluttspurter lørdag

Lørdag sluttspurter de rødgrønne partiene med et arrangement i Stockholm på formiddagen, mens de avslutter med et torgmøte i Göteborg på ettermiddagen.

De borgerlige regjeringspariene starter dagen i Malmö, for de fortsetter til Göteborg og avslutter i Stockholm på ettermiddagen.

Lørdag kveld møtes de to statsministerkandidatene til duell i programmet Din neste statsminister på svensk TV 4.

I en annen måling som Synovate har laget for Dagens Nyheter får de borgerlige partiene 49,2 prosent mot de rødgrønnes 42,8. I denne målingen er Moderaterna størst ,ed 30,4 prosent mot Sosialdemokratenes 29,7. Hos Synovate er Sverigedemokratene over sprregrensen med 5,9 prosent.

Langt høyere oppslutning

I Demoksops måling for Expressen er også Moderaterna størst med 31,6 prosent mot 28,9 for Sosialdemokratene.

I denne målingen har de borgerlige partiene 51,2 prosent mot de rødgrønne som får 42,5.

United Minds internettbaserte måling for Aftonbladet viser et jevnere bilde mellom blokkene med 46,9 for regjeringspartiene mot 43,9 prosent for opposisjonen. Denne målingen gir Sverigedemokratene langt høyere oppslutning enn byråene som gjennomfører målingene med telefonintervjuer.

Se intervju med tidligere politisk redaktør i Dagens Nyheter, Niklas Ekdal.

458228