kleppa_rinnan_montasje (Foto: TV 2)
kleppa_rinnan_montasje (Foto: TV 2)

Eidsiva-topp ble styreleder etter pengestøtte til Sp

Magnhild Meltveit Kleppa utnevnte Eidsiva-topp til styreleder i Avinor bare måneder etter at Senterpartiet fikk ulovlig pengestøtte.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) utnevnte i sommer administrerende direktør i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, til ny styreleder i Avinor.

Det skjedde bare måneder etter at partiet hadde fått en halv million kroner i ulovlig støtte fra energiselskapet.

Pengestøttesaken får dermed et nytt brysomt kapittel for Senterpartiet. Samferdselsministeren mener hun har sitt på det tørre, men ønsker likevel å bli gransket.

Les også: Hele Senterpartiets landsstyre visste om pengestøtten

– Kjente ikke til noen kobling

Torsdag kveld fikk TV 2 bekreftet at hele landsstyret i Senterpartiet ble orientert om pengestøtten på 500.000 kroner fra energiselskapet under partiets landsstyremøte i april i år.

Kleppa sier imidlertid at hun ikke visste om pengestøtten, fordi hun ikke var tilstede da landsstyremøtet gikk gjennom regnskapet.

– Jeg kjente ikke til noen kobling mellom Senterpartiet og Eidsiva Energi på det tidspunktet. Navnet Ola Mørkved Rinnan kom opp gjennom et eksternt konsulentselskap som departementet engasjerte i forbindelse med utnevning av flere styreverv, sier Kleppa til TV 2 Nyhetene.

Hun ser imidlertid at dette kan se uheldig ut i dag.

– Jeg kommer for ordens skyld til å be om å få min habilitet vurdert. Det betyr at departementet tar kontakt med Justisdepartementets lovavdeling, sier hun.

I en tekstmelding til TV 2 Nyhetene sent fredag kveld sier også partileder Liv Signe Navarsete følgende:

–«For å være på den sikre siden vil jeg be lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere min habilitet i forhold til opnevningen av Rinnan som styreleder i Avinor.»

– Nok en uheldig kobling

Den ulovlige pengestøtten har skapt hodebry for Senterpartiet den siste tiden.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ga Eidsiva Energi konsesjon for å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik to måneder etter at pengestøtten ble kjent under partiets landsstyremøte. Dette til tross for at energiselskapet Daimyo to ganger ble foretrukket av NVE.

Men da ankesaken havnet hos departementet til olje- og energiministeren fra Senterpartiet, fikk likevel Eidsiva konsesjonen.

Også Riis-Johansen sier han ikke visste om pengestøtten fordi han ikke deltok på landsstyremøtet.

– Nok en uheldig kobling mellom Senterpartiet og Eidsiva, sier Høyres Per-Kristian Foss til TV 2 Nyhetene.

Foss, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitee, sa onsdag at det luktet korrupsjon rundt den ulovlige pengestøtten.

Senterpartiet fikk også en pengegave av Troms Kraft på 200.000 kroner. Da støtten ble offentlig kjent i forrige uke da partiet valgte å betale pengene tilbake.

Les også: «Alle» utenom Riis-Johansen visste om pengestøtten