a alt jesper 2 (Foto: TV 2)
a alt jesper 2 (Foto: TV 2)

– Steforeldre skal ikke oppdra!

Steforeldre bør ikke oppdra eller bestemme over samboerens barn, mener familieterapeut Jesper Juul.

I Jesper Juuls nye bok, «Bonusforeldre – muligheter og fallgruver», gir han råd til steforeldre, eller bonusforeldre, som han kaller dem.

– Bonusforeldre skal ikke oppdra!

Den kjente familieterapeuten vil nok, som vanlig, provosere mange når han hevder at steforeldre ikke bør oppdra eller bestemme over samboerens barn.

– Det verste barn og unge vet, er at far eller mors kjæreste begynner å vise foreldremuskler og ta på seg oppdragerrollen, sier Juul.

krangel2 (Foto: Colourbox.com)
krangel2 (Foto: Colourbox.com)

Eksempelets makt er sterkest

Ifølge Jesper Juul lærer barn 90 % av sin atferd ved å ta etter foreldrene. Bare 10 % av barnas oppførsel skyldes foreldrenes oppdragelse.

– Egentlig burde heller ikke foreldrene oppdra barna sine, for oppdragelse er ofte nedverdigende irettesettelse. Men fordi barna elsker sine foreldre tåler de det, mener familieterapeuten.

Bonusforeldre kan være gode forbilder

Dette er en god nyhet for bonusforeldrene ifølge Juul. For ved å bli kjente med barnet og være et godt forbilde, kan de påvirke barnet uten å ta på seg oppdragerrollen.

– Men bør ikke en bonusforelder få bestemme i sitt eget hjem?

– Jo, hun eller han bestemmer over seg selv og felles hjem, men ikke over samboerens barn. Bonusforeldre bør aldri ta oppdragerrollen! Gjør de det risikerer de å komme på kant med både samboeren sin og bonusbarna, hevder familieterapeuten.

stemor (Foto: Colourbox.com)
stemor (Foto: Colourbox.com)

– Forskjellsbehandling er greit!

Stadig flere lever med dine og mine og kanskje våre barn. Juul mener at når det gjelder egentid og kjærlighet bør man behandle dine og mine barn ulikt. Men når det gjelder det materielle, som lommepenger og gaver, bør det ikke være noen forskjellsbehandling, råder han.

– Sjalusi oppstår når man sier at barna blir behandlet likt, men de egentlig ikke gjør det, hevder Jesper Juul.

Les hva Jesper Juul svarte på nettpraten nedenfor!