Arne Strand, sjefredaktør, Dagsavisen og
Stein Kåre Kristiansen, politisk redaktør i TV 2
Arne Strand, sjefredaktør, Dagsavisen og Stein Kåre Kristiansen, politisk redaktør i TV 2
Märtha Louise PK (Foto: TV 2)
Märtha Louise PK (Foto: TV 2)

Märthas engler svekker kongehuset

– Men hun er på en måte litt forfriskende, sier Strand & Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen og redaktør i Dagsavisen, Arne Strand er samstemte om at Märthas engler er en påkjenning for kongehuset. Men samtidig påpeker de at det Märtha gjør er ikke bare negativt.

Les også: Lisa Williams mener alle har overnaturlige evner

– Underlig greie

På spørsmål i God morgen Norge om Märthas kommunikasjon med de døde svekker kongehuset, svarer Kristiansen han med en litotes:

– Jeg har vanskelig for å tro at hun styrker det. Jeg har egentlig et ambivalent forhold til det. Det er jo en ganske underlig greie at hun snakker med døde. Og når hun sier at hun bare snakker skytsengler så er det bare graden bedre i min bok, sier han. Men:

– På den ene siden er jeg enig med gemalen Ari Behn at det er forfriskende med både ham og Märtha. De står for det de mener og kjører eget løp.

Skaper debatt

Prinsessens engleskole og kontakt med de døde har i det siste har fått tilogmed flere politikere til å kritisere Märthas prosjekter, en sjelden hendelse. Deriblant har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité reagert sterkt på Märtha Louises forretningsdrift.

– Kongehuset har fått seg en smell. Men det er på en måte litt forfriskende også. At det fins folk innenfor kongefamilien som tør gjøre noe sånt. Mange av de jeg har snakket med, særlig av yngre mennesker, synes hun er kul og at det er litt bra at hun sier dette, sier Arne Strand, og fortsetter:

– Vi må jo innrømme at hun får til en debatt om religiøsitet, spiritisme og lignende. Selv Trygve Wyller fra Det Teologiske Fakultet sa at det er viktig å ta debatten, selv om vi må ta avstand fra uttalelsene hennes, siden det ikke er i pakt med kristendommen.

– Jeg tror ikke saken er et tema under møte med Kongen i Statsråd. Men som Strand sier, det er jo ikke ofte vi ser biskoper på fjernsyn, og nå er de lokket frem, sier Kristiansen, og mener selv at det egentlig ikke er så farlig at et medlem av kongehuset er litt eksperimentell.

Les også: – Prinsessen har malt seg inn i et hjørne

Kritiserer forholdet mellom kongehuset og Gahr Støre

Strand mener at det er et større tankekors at utenriksminister Jonas Gahr Støre har såpass godt forhold til kronprinsen og kronprinsessen.

– Han kan jo komme opp i situasjoner hvor han skal avgjøre apanasjen til kongehuset og slikt. På den andre siden skal kronprinsen utnevne ny statsråd og ny regjering, og det er jo ganske sannsynlig at Gahr Støre blir statsminister en dag, sier Strand.

Stein Kåre Kristiansen og Arne strand debuterer i kveld med debattprogrammet «Kristiansen & Strand». Men de har ikke tenkt å grille gjestene.

– Det gjerne litt skarpt innhold, men gjerne litt tilbakelendt program, ikke noe grillparty. Det er et sted hvor han og jeg prater litt, og vi prater jo uansett om vi får betalt for det eller ikke, konstanterer Strand.

– Men nå får vi jo heldigivis betalt, sier han.