Olje  og energiminister Terje Riis Johansen i hardt vær (Arkivfoto). (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Olje og energiminister Terje Riis Johansen i hardt vær (Arkivfoto). (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Hele Senterpartiets landsstyre visste om pengestøtten

Pengestøtten fra engergiselskapet Eidsiva ble informert om på landsstyremøtet til Senterpartiet i april.

Torsdag kveld får TV 2 bekreftet at hele landsstyret i Senterpartiet ble orientert om pengestøtten på 500.000 kroner fra energiselskapet Eidsiva under partiets landsstyremøte i april i år.

Dette var to måneder før Terje Riis-Johansen ga Eidsiva den omstridte konsesjonen for å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

TV 2 meldte tirsdag at det lille energiselskapet Daimyo to ganger ble foretrukket av NVE – likevel vant Senterparti-sponsor Eidsiva frem da ankesaken havnet hos departementet til olje- og energiministeren fra Senterpartiet.

– Jeg er ikke kjent med det, jeg var ikke på møtet. Og den fotnoten i regnskapet var jeg ukjent med. Som jeg har sagt tidligere, så har ikke jeg kjent til den pengestøtten som har vært gitt fra Eidsiva og Troms kraft, sier Terje Riis-Johansen på telefon til TV 2 Nyhetene torsdag kveld.

Men selv om ikke Riis-Johansen var tilstede på landsstyremøtet, var hans nærmeste medarbeider, statssekretær i Olje- og energidepartementet Sigrid Hjørnegård, tilstede.

Les også: Navarsete sier hun burde informert Riis-Johansen

– Burde orientert Riis-Johansen

Ledelsen i Senterpartiet hevder at olje og energiminister Terje Riis-Johansen ikke ble orientert.

– Jeg fikk en orientering om dette. Det var ikke koblet opp mot Terje Riis-Johansen. Men jeg ser jo ut fra det som media legger frem nå, at det burde ha vært drøftet, sier Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete til TV 2 Nyhetene.

Senterpartiet fikk også en pengegave av Troms Kraft på 200.000 kroner. Da støtten ble offentlig kjent i forrige uke da partiet valgte å betale pengene tilbake.

Ber om avklaring av habilitet

Torsdag offentliggjorde olje- og energiministeren en pressemelding på departementets nettsider. Der står det at departementet har bedt Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere statsrådens habilitet i saker som involverer Eidsiva Energi og Troms Kraft.

– Det har vært mye spekulasjoner i media om min rolle i denne saken. Derfor ser jeg fram til å få en vurdering av min habilitet fra Justisdepartementets lovavdeling. Jeg vil også sørge for at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité får alle relevante opplysninger, sier Riis-Johansen.

Slår ring rundt Senterpartiet

Senterpartiets ulovlige pengestøtte får ifølge statsminister Jens Stoltenberg, ingen betydning for regjeringens sammensetning.

– Hvordan kan du ha et parti med deg i regjering som ulovlig tar imot store pengebeløp fra offentlige selskaper?

– Nå har kontrollkomiteen og Stortinget stilt noen spørsmål ved denne saken, og jeg er veldig trygg på at alle de spørsmålene kommer til å bli grundig besvart. Det viktige nå er at alle sidene ved denne saken blir grundig belyst, og sørge for at det er tillit til denne typen beslutninger, sier statsministeren til TV 2 Nyhetene.

Les også: Stoltenberg krever full klarhet om pengegaver

Men selv om statsministeren slår ring rundt sine regjeringsfeller, lukter de korrupsjon på Stortinget.

– Det lukter korrupsjon av dette, men jeg håper det ikke er det, sa medlem av kontroll- og konstitusjonskomitteen Per-Kristian Foss (H) til TV 2 Nyhetene.