etterlyst_budapest (Foto: SCANPIX/Police.hu)
etterlyst_budapest (Foto: SCANPIX/Police.hu)

– Zhao Fei får trolig ikke dødsstraff

Zhao Fei blir ikke dømt til døden, tror en av Norges fremste eksperter på kinesisk strafferett.

Otto Malmgren er kinesisk utdannet jurist. Siden 1997 har han jobbet med menneskerettigheter i Kina med base i Bejing.

Malmgren er ikke bekymret for at mannen som trolig drepte den norske studenten Pernille Marie Thronsen skal bli torturert og henrettet. Men han tror heller ikke Fei blir utlevert til Ungarn.

– I straffeloven er det en egen klausul om lovbrudd begått i utlandet. Ifølge Kinesisk UD skal han derfor dømmes i Kina, noe som ligger fullstendig innefor rammene av det kinesiske rettssystemet, sier Malmgren.

Ikke dødsstraff

At Fei ifølge kinesiske myndigheter skal ha meldt seg frivillig, skulle tilsi at han får en mildere straff tror Malmgren.

– I det siste har det utviklet seg en praksis der de som samarbeider med politiet ikke får dødstraff, med mindre det de har gjort er av svært grov karakter og da gjerne sammen med annen kriminalitet, sier han.

Malmgren understreker at han ikke har lest sakspapirene og derfor ikke kan si noe konkret om saken, men tror bestemt at den drapsmistenkte Fei ikke blir dømt til døden.

– Han kommer antagelig til å få livstid. Eventuelt en dødsstraff som blir ut utsatt i to år. Dersom han oppfører seg pent blir straffen etter to år omgjort til livstid. Det blir en av de to vil jeg tro. I tillegg vil han få tildelt en bistandsadvokat siden forbrytelsen er alvolig og strafferammen døden, sier han.

– Hvor sansynlig er det at han har blitt utsatt for tortur?

– Dersom han har meldt seg selv er det naturlig at også tilståelsen har kommet naturlig. Men dette har vi jo ingen garanti for. Tortur er ikke institusjonalisert i Kina slik andre har sagt i dag. Hvis han har blitt torturert så regner jeg med at det er en form for tortur som er ganske rett frem, som spark og slag, men jeg tviler på at det har skjedd i dette tilfellet.

Må ha bevis

I kinesisk strafferett holder det ikke kun med en tilståelse, man er nødt til å ha konkrete bevis også.

– Og det er her samarbeidet mellom Kina og Ungarn skal bli spennende å følge. Dersom Ungarn nekter å utlevere bevis før de får garantier for at han ikke blir henrettet kan dette skape problemer, sier Malmgren.

Han forteller at det er en strømning i Kina som peker mot det de selv kaller for «rettslig suverenitet».

– Dersom Kina føler at deres rettssuverenitet blir krenket kan de bli vrange og resultatet kan bli at han ikke blir dømt i det hele tatt i mangel på bevis, forteller han.

– Dersom Zhao Fei kommer fra en bemidlet familie med politiske kontakter, vil det kunne slå posistivt ut for han?

– I en sak som dette hvor det foreligger tilståelse for mord så er det kanskje mulig å få domstolen til å gi han redusert straff dersom familien har penger og kontakter, men dømt blir han, sier Malmgren.

Malmgren begrunner dette med at saken er såpass profilert og det faktum at Norge har en høy stjerne i Kina.