AP RØRE: Ap topper i Tromsø hyrte inn First House for å få hindre privatisering Troms kraft. (Foto: TV 2)
AP RØRE: Ap topper i Tromsø hyrte inn First House for å få hindre privatisering Troms kraft. (Foto: TV 2)

Stjålet e-post avslørte Ap-spill

En e-post stjålet fra ordførerens kontor avslørte hvordan lokale Ap-topper skulle blokkere for privatisering av Troms Kraft.

En e-post-kopi stjålet fra kontoret til ordfører Arild Hausberg (Ap), har avslørt at Arbeiderparti-topper i Tromsø engasjerte Jens Stoltenbergs tidligere høyre hånd og seniorrådgiver i First House, Jan-Erik Larsen, for å  få vedtatt ei ny eierskapsmelding i Troms Kraft.  

Regninga skulle det offentlig eide selskapet ta.

Uro i Tromsø Ap

– Etter ferien ser jeg det blir veldig mye uro i Tromsø Arbeiderparti, og da er det at jeg samtaler med noen – som er helt naturlig i partisammenheng, forteller Tor Zachariassen, Ap-veteran og leder i Troms kraft sin bedriftsforsamling.

Han har jobbet aktivt for å få den nye eierskapsmeldingen vedtatt, og leide inn sin partikollega for å få det til.

Hyrte inn partikollega

Jan-Erik Larsen, tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor, var arkitekt for «Operasjon Troms», og hans e-post-korrespondanse med Tromsø-ordfører Arild Hausberg viser at en rekke sentrale Ap-politikere og Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen ble vervet for å få blokkert muligheten for å privatisere selskapet.

– Her har altså Arbeiderpartiet hyrt inn et lobbyselskap, og latt Troms kraft ta regninga, for å overtale sin egen eier til å endre strategi for selskapet. En meget alvorlig sak, sier Høyres gruppeleder i Tromsø kommunestyre, Øyvind Hilmarsen.

Betydelig aktør

Troms Kraft er en betydelig aktør i det nordnorske kraftmarked og er eid av Tromsø kommune og Troms fylke. Da det internt i Tromsø Arbeiderparti oppsto uenighet om eierskapsmeldingas veto mot privatisering, ble Larsen leid inn og «Operasjon Troms» iverksatt.

– Veldig greit å få noen strukturerte råd på hvordan man skal opptre for å få et budskap klart fram, sier ordfører Arild Hausberg. Han ser ingen grunn til å beklage det politiske spillet som er avslørt. Viktigere mener han det er å finne ut hvordan e-posten ble stjålet.

– Hvem er det som har interesse av å gå inn og ta med seg dokumenter og gi det videre til media. Det er mye skuffelse rundt det, sier Hausberg.

Etterspill

Ordføreren varsler fredag at han vil sette i gang en intern gransking av tyveriet.