navarsete (Foto: TV 2)
navarsete (Foto: TV 2)

Navarsete sier hun burde informert Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fikk ikke vite om pengegavene fra energiselskapet Eidsiva og Troms Kraft.

Olje- og energiministeren Terje Riis-Johansen har vært i hardt vær etter at det ble kjent at energiselskapet Eidsiva fikk en omstridt konsesjon for å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik, samtidig som selskapet gav 500.000 i ulovlig pengestøtte til Senterpartiet.

Ledelsen i Senterpartiet visste om pengestøtten fra energiselskapet, men hevder at olje og energiminister Terje Riis-Johansen ikke ble orientert.

– Jeg fikk en orientering om dette. Det var ikke koblet opp mot Terje Riis-Johansen. Men jeg ser jo ut fra det som media legger frem nå, at det burde ha vært drøftet, sier Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete til TV 2 Nyhetene.

Senterpartiet fikk også en pengegave av Troms Kraft på 200.000 kroner. Da støtten ble offentlig kjent i forrige uke da partiet valgte å betale pengene tilbake.

– Det lukter korrupsjon

TV 2 meldte tirsdag at det lille energiselskapet Daimyo to ganger ble foretrukket av NVE, likevel vant Senterparti-sponsor Eidsiva frem da ankesaken havnet hos departementet til olje- og energiministeren fra Senterpartiet.

– Det lukter korrupsjon av dette. Jeg håper det ikke er det, sa Per-Kristian Foss onsdag.

– Jeg har tillit til at Terje Riis-Johansen har behandlet sakene ut fra den ryddige måten han ellers behandler saker på. Utover det har jeg ingen flere kommentarer til saken, sier Navarsete.

Må svare for seg

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil spørre Riis-Johansen om pengestøtten Sp har fått fra kraftselskapene.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå hvordan olje- og energiministeren er den eneste som ikke har visst om denne pengestøtten, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp) om pengestøtten Senterpartiet har mottatt fra Troms Kraft og Eidsiva.

Han har kalt inn komiteen til møte neste torsdag for å avgjøre om de skal be Riis-Johansen redegjøre for saken.

Partilovens bestemmelser om adgang til å motta gaver, forbyr offentlig kontrollerte selskaper å gi partistøtte.

Det skal ha vært en egen gjennomgang av økonomisk partistøtte etter at Sp oppdaget at gavene brøt med partistøttereglene.