STRANDET: Olje  og energiminister Terje Riis Johansen vil ikke trekke seg etter pengegavesaken. (Foto: TV 2)
STRANDET: Olje og energiminister Terje Riis Johansen vil ikke trekke seg etter pengegavesaken. (Foto: TV 2)

Riis-Johansen må svare for pengestøtte

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil spørre Riis-Johansen om pengestøtten Sp har fått fra kraftselskapene.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå hvordan olje- og energiministeren er den eneste som ikke har visst om denne pengestøtten, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp) om pengestøtten som Senterpartiet har mottatt fra Troms Kraft og Eidsiva.

Han har kalt inn komiteen til møte neste torsdag for å avgjøre om de skal be Riis-Johansen om å redegjøre for saken.

Ulovlig pengestøtte

Eidsiva fikk en omstridt konsesjon for å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik, samtidig som selskapet gav 500.000 i ulovlig pengestøtte til Senterpartiet.

TV 2 meldte tirsdag at det lille energiselskapet Daimyo to ganger ble foretrukket av NVE, likevel vant Senterparti-sponsor Eidsiva frem da ankesaken havnet hos departementet til olje- og energiministeren fra Senterpartiet.

– Inhabilt departement

Korrupsjonsjegerne i Transparency international mener pengestøtten gjorde Olje- og energidepartementet inhabile i tildelingen av konsesjonen til Eidsiva Energi.

– Det er selvfølgelig problematisk fordi det kaster et slags mistankens lys over behandlingen av denne konsesjonssøknaden - og at man kan få et inntrykk av at konsesjon er noe man indirekte kan kjøpe, sa Guro Slettemark i Transparency International til TV 2 onsdag.

Den uavhengige organisasjonen mener Olje- og energidepartements habilitetsproblem gjør at de ikke burde ha behandlet konsesjonssaken i det hele tatt.

– Så lenge det hefter noen tvil om dette, så bør noen andre se på saken. Man bør kanskje ha en sette-statsråd, eller et annet departement som ser på saken, konkluderer hun.

LES OGSÅ: – Departementet var inhabil i konsesjonstildelingen