Hanne Nabintu Herland (Foto: TV 2/SCANPIX)
Hanne Nabintu Herland (Foto: TV 2/SCANPIX)

Stempler prinsesse Märtha som heks

– Som heks i dagens Norge må hun frasi seg sin prinsessetittel, sier Hanne Nabintu Herland til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det stormer rundt prinsesse Märtha på dagen hun starter sitt omstridte englekurs. Kristen-Norge har reagert på prinsessens uttalelser om kontakt med de døde, og selv Snåsamannen advarer mot å tro på Märthas lære.

Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland går enda lenger i sin beskrivelse av prinsessen.

– Vi kan ikke tolerere at prinsesse Märtha Louise står frem som heks og spiritist som maner ånder, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

– Bringer skam over Kongen

Nabintu Herland mener prinsesse Märtha må frasi seg prinsessetittelen.

– Det er hårreisende at hun er villig til å bringe en slik skam over sin far, kong Harald. Hun viser at hun har blitt en kynisk, selvsentrert forretningskvinne som har null respekt for Hans majestet som Den norske kirkes institusjonelle overhode, fortsetter hun og utdyper:

– Dette handler om spiritisme, heksekunst og magi som har til hensikt å kontakte såkalte døde og drive med åndemaning. Det står i en sterk kontrast til religionene som søker Guds godhet til å få hjelp til å bli bedre mennesker i samfunnet.

– Kan skade mennesker

Religionshistorikeren mener Märthas spirituelle kurs kan skade menneskene som deltar.

– Det er spiritisme når man gjør forsøk på å ta kontakt med de dødes ånder. Det er å skade andre når man tar på seg en yppersteprestelig rolle, og som medium skal styre og tale inn i menneskers liv. Vi har vår kristne, humanistiske, rasjonelle kulturarv som står i sterk kontrast til denne typen okkult vekt på egosentrisme og spektakulære følelsladde åndelige fenomener, sier Herland.

Les også: Snåsamannen advarer unge mot å tro på Märtha Louise

Sammenligner med voodokvinner

Den norske kirke har gått hardt ut etter at prinsessen i helgen uttalte til Stavanger Aftenblad at hun kunne hjelpe kursdeltakere med å komme i kontakt med de døde.

– Jeg synes dette er et fremmedelement i den kristne tro. Det er klart vi skal ha respekt for de døde og for gravplasser, men å gå i dialog med de døde er et fremmedelement, sa preses i Bispemøtet, biskop Olav Skjevesland til TV 2 Nyhetene mandag.

Hanne Nabintu Herland mener prinsessen nå har gått så langt at hun bør ta med seg englekurset ut av Norge.

– Hvis hun fratrer sin prinsessetittel, er det gode muligheter for at hun kan fortsette sin virksomhet på steder som Haiti sammen med voodokvinnene der.

Kursstart i dag

Prinsesse Märtha Louise starter det omstridte englekurset på misjonshotellet Himmel & Hav på Sola i dag. For den nette sum av 2 900 kroner vil prinsessen hjelpe kursdeltakerne å finne sin «skytsengel».

I helgen sa prinsessen at hun også kunne hjelpe kursdeltakerne med å komme i kontakt med de døde.

Det har fått både kristen-Norge og selveste Snåsamannen til å advare mot prinsessens virksomhet.

– Ingenting med religion å gjøre

I en pressemelding som ble sendt ut sent mandag ettermiddag skriver prinsessen at temaet for kurset på Sola ikke skal være om kontakt med de døde, og at dette aldri har vært en del av planene.

«Våre kurs har ingenting med religion å gjøre. Men med en åndelighet som vi har i oss og som vi hele tiden kan utvikle», heter det videre i pressemeldingen.

Prinsesse Märtha Louise vil snakke med pressen i forkant av kursstarten i dag klokka 12.00. Du kan se hele pressemøtet direkte på tv2nyhetene.no.