80_sone (Foto: Terje Pedersen, siste.no/ANB)
80_sone (Foto: Terje Pedersen, siste.no/ANB)

Godtar fartssperre på 80 km/t

Målet er å få ned antall ulykker.

Gjennom frivillige tiltak skal lastebilnæringen nå få farten ned på Riksveg 3 gjennom Østerdalen. Det framgår i en pressemelding fra If Skadeforsikring.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa har gitt startsignalet til prøveprosjektet ”På riktig side”, som innebærer at fartssperrene på lastebiler justeres ned til 80 km/t.

Det er Norges Lastebileier-Forbund (NLF) sammen med If Skadeforsikring som står bak dette. Prosjektet er helt unikt ettersom det her er en transportnæring som på helt selvstendig basis går inn for frivillige tiltak som skal redusere fartsnivået på ulykkesbelastede veier.

36 personer drept

- Det er et alvorlig og dystert faktum at 36 personer er drept på Riksveg 3 i Østerdalen gjennom de siste 10 årene. Det går mye tungtrafikk på Riksveg 3 og ulykker på denne veien får ofte alvorlige konsekvenser p.g.a. høy fart. Det passer derfor godt å bruke storbiltrafikken gjennom Østerdalen som testobjekt i aksjonen for å få fartssperrene på lastebilene justert til 80 km/t. Blir dette vellykket er det naturlig at vi gjennomfører ”På riktig side” i større skala, sier forbundsleder Per Madsen i Norges Lastebileier-Forbund.

Prøveprosjektet har fått en meget god start.

LES OGSÅ: Dette er framtidens lastebil

Mange vil være med

- Vi hadde planlagt å starte med 10 bedrifter, men har fått henvendelse fra mange flere som vil være med. Fra starten har vi nå med 20 transportbedrifter med tilsammen 250 biler som alle får fartssperrene satt til 80 km/t. Vi opplever at stadig nye lastebileiere kontakter oss for å få bli med i prøveprosjektet, kommenterer Madsen i NLF.

Konsekvensene og omfanget av ulykker med tunge kjøretøy innblandet blir fort meget alvorlige.

Alltid korrekt fart

I en undersøkelse som nylig er gjennomført for Lastebileier-Forbundet og If sier mer enn 9 av 10 at det er viktig å øke sikkerheten rundt lastebiltrafikken. Hver tredje person i undersøkelsen mener det vil føre til færre ulykker hvis fartssperrer på lastebiler justeres til 80 km/t.

På lastebilene viser speedometeret alltid korrekt fart, i motsetning til på personbilene som ofte kjører saktere enn speedometeret viser. Lastebilene må kontrollere speedemeteret annet hvert år.

Se når lastebilen knuser gangbroen - klikk her: