udined222 (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
udined222 (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

4000 asylplasser blir lagt ned

Utlendingsdirektoratet (UDI) fjerner denne uken 250 plasser for enslige mindreårige asylsøkere. Hittil i år har UDI lagt ned totalt 4000 mottaksplasser landet rundt.

Den sterke nedgangen i antall asylsøkere til Norge gjør at UDI hittil i år har lagt ned 4000 plasser.

Når ytterligere 250 plasser som har vært forbeholdt enslige mindreårige asylsøkere blir fjernet denne uken, vil antall plasser for asylbarn være halvert sammenlignet med i fjor, skriver Dagsavisen.

Sparer flere hundre millioner

– Det er vanskelig å spå om framtiden, men vi tar utgangspunkt i at ankomstene blir på samme nivå neste år som i år. De politiske tiltakene har trolig hatt en virkning på strømmen av asylsøkere, sier avdelingsdirektør Anne Siri Rustad i UDI.

Regjeringen sparer ifølge UDIs beregninger flere hundre millioner kroner på nedleggelsen av mottaksplassene i år. Én asylplass koster i gjennomsnitt 103.000 kroner i året.

Rustad opplyser at penger UDI ikke bruker fordi mottak blir lagt ned, går tilbake til statskassen.

Storberget glad for negangen

Justisminister Knut Storberget (Ap) er glad for nedgangen i antall asylsøkere som kommer til Norge. Regjeringen har ingen planer om å endre asylpolitikken, og innstrammingene som kom i 2008 fortsetter.

Opphold på humanitært grunnlag fordi en søker kommer fra et spesielt landområde blir for eksempel ikke lenger gitt automatisk. (©NTB)