ULVNETT
ULVNETT

Filmet ulver fra bil – dømt for grov dyremishandling

Se videobildene og bedøm selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Småbrukeren og Arbeiderpartipolitikeren Halvor Sveen fra Rendalen i Hedmark er dømt for grov dyremishandling fordi han filmet fire ulver foran bilen sin.

Dyrene dukket opp foran bilen

TV 2 Nyhetene viste mandag kveld utdrag av videoen som tingretten i Østerdal brukte som dokumentasjon i den oppsiktsvekkende dommen.

Halvor Sveen var ute på biltur sammen med en bekjent da han plutselig så flokken av ulver foran bilen sin.

Bonden, som også er naturfotograf og svært interessert i rovdyr, startet umiddelbart kameraet sitt og filmet ulvene i litt over åtte minutter.

Mener retten er helt på viddene

På videoen som er uten lyd løper fire ulver foran bilen. En etter en hopper ulvene etter hvert over brøytekantene og inn i skogen.

Nord Østerdal Tingrett mener bildene dokumenterer grov dyremishandling, noe bonden mener er helt på viddene.

– Ulvene hadde hele tiden muligheten til å hoppe ut av veien, for det var jo rett og slett bare en brøyta veg, med harde brøytekanter. Så hvis de ville hoppe ut, så kunne de gjøre det. Det er ingen som klarer å tvinge en ulv til å løpe på en veg. Og vi er slik av natur at når vi ser et rovdyr, så prøver vi å se det så lenge vi kan, sier Halvor Sveen.

Retten mener bonden kjørte for nær

Han ble nylig også dømt for å ha skutt en bjørn han mente truet sauene sine, og i samme rettsak ble han dømt for grov dyremishandling fordi han filmet ulvene.

I dommen framgår det at forfølgelsen av en ulv som kommer nær bilen er tillagt avgjørende vekt.

– «Når den i tillegg blir presset så hardt av tiltaltes bil at den er nær ved å bli truffet i bakenden, finner retten det innlysende at det er tale om skadelig og muligens livstruende atferd mot denne», heter det i dommen.

– Hvordan kan dette være grov mishandling?

Dommen er anket til høyesterett. Forsvareren til bonden, John Christian Elden, reagerer sterkt.

– Han har ikke gjort annet enn å kjøre etter en ulveflokk. De løper på vegen, han kjører etter dem og han filmer dem i den sammenhengen. Hvordan dette skal være grov mishandling av dyr, er vanskelig å forstå, sier han.

Et viktig premiss for dommen er at en professor i retten med bred erfaring fra bedøving av vilt opplyste at tre minutter er det lengste man bør jage ulver intensivt.

Sveen filmet ulvene i rundt åtte minutter. Han forstår ikke at han kunne bli dømt for dyremishandling.

Riflen inndratt

– Hvis det jeg har gjort er grov dyremishandling, da er det jaggu mye grov dyremishandling her i verden, sier han til TV 2.

Dommen mot Sveen for å ha skutt og drept en bjørn og for grov dyremishandling ble på 36 dagers betinget fengsel og 7 000 kroner i bot.

Han forbys også jakt i to år og riflen hans er inndratt til fordel for statskassen. Dommen falt i juli.