HJELP: Stellan Skarsgård skal hjelpe Mina Sahlin til valgseier. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)
HJELP: Stellan Skarsgård skal hjelpe Mina Sahlin til valgseier. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)

Sahlin henter hjelp fra Hollywood

Hollywood-skuespilleren Stellan Skarsgård vil hjelpe de rødgrønne partiene med stemmefisket i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En uke før valget viser en fersk måling at den borgerlige regjeringen leder med nesten ti prosentpoeng på de rødgrønne utfordrerne.

Skremmer med Norge

Søndag samlet de tre rødgrønne partiene seg i Stockholm for å motivere seg selv til den avgjørende sluttspurten i valgkampen. For å hjelpe seg hadde de hentet inn Hollywood-skuespilleren Stellan Skarsgård som advarte velgerne mot fortsatt borgerlig styre og skremte med Norge.

– Hadde den borgerlige alliansen styrt i Norge så hadde ikke Norge hatt tre hundre tusen milliarder i sin skattekiste, da hadde pengene ligget i andre kister, sa Skarsgård fra senen.

Skuespilleren frykter at de fire borgerlige partiene i Allianseregjeringen vil bruke de neste fire årene på å privatisere så mye at det ikke er mulig å snu utviklingen.

Mulig å snu

Mens de rødgrønne ledet på målingene i vel tre år snudde det i sommer til borgerlig ledelse. Nå peker målingene mot borgerlig seier, men Sosialdemokratenes leder Mona Sahlin tror valgvinden kan snu tilbake i rødgrønn retning den siste uken.

– En periode hadde vi et forsprang på 10 prosentpoeng. Det klarte de borgerlige å snu. Det er klart vi kan snu deres overtak nå, sier Sahlin til tv2nyhetene.no.

Sosialdemokratene risikerer i følge alle målingene å gjøre historiens dårligste valg i Sverige. Men Mona Sahlin nekter å la det påvirke innspurten i valgkampen.

– Jeg har vært rikspolitiker i nær 30 år og sett meningsmålingene også om meg selv være høyt oppe og nede og oppe og nede. Det går ikke an å forholde seg til det. Jeg må tenke på hva tror jeg, sier Sahlin.

Skuespilleren Stellan Skarsgård opptedde sammen med opposisjonens partiledere Lars Ohly fra Vänsterpartiet, Mona Sahlin fra Socialdemokraterna og Maria Wetterstrand og Peter Eriksson fra Miljöpartiet på de rødgrønnes dag i Kungsträdgården i Stockholm søndag. (Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX //Scanpix)

– De har ingen svar

Den borgerlige statsministeren Fredrik Reinfeldt har ingen forklaring på hvorfor hans motstander Mona Sahlin er så lite populær. Han tror motstandernes problemer handler om langt mer enn personer.

– Hele sosialdemokratiet har store problemer ikke minst i storbyene. Det henger mer sammen med at de ser bakover og ikke søker opp moderne samfunnsproblemer. De beveger seg ikke som parti og har derfor ikke svar på folks problemer, sier Reinfeldt til tv2nyhetene.no.

Med en uke igjen er fortsatt mange svensker usikre. Mona Sahlin tror hun kan lokke mange av dem til å stemme på Sosialdemokratene.

– Jeg tror vi har alle muligheter til å vinne på søndag. Det avgjøres denne uken så nå kjemper vi, sier Sahlin.