fredrik_reinfeldt (Foto: Bertil Ericson/SCANPIX)
fredrik_reinfeldt (Foto: Bertil Ericson/SCANPIX)

Reinfeldt knuser de rødgrønne

En uke før valget drar statsminister Fredrik Reinfeldt fra Mona Sahlin på meningsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fersk måling viser at de borgerlige partiene har rekordstort forsprang på de rødgrønne.

Sahlin i trøbbel

Målingen som TNS SIFO har laget for Svenska Dagbladet viser at den borgerlige Alliansen nå leder med 51,7 prosent mot 42 prosent for de rødgrønne opposisjonspartiene. Det er først og fremst kvinner som har snudd ryggen til partiene på venstresiden, viser målingen.

Sosialdemokratene får en oppslutning på 28,7 prosent, noe som betyr at de ligger hele 6,3 prosentpoeng lavere enn valgresultatet for fire år siden. Da gjorde det svenske arbeiderpartiet sitt dårligste valg siden 1918 med en oppslutning på 35,0 prosent.

De to andre partiene på venstresiden har begge høyere oppslutning enn ved forrige valg. Men også Miljøpartiet går tilbake fra målingen for en uke siden og får en oppslutning på 7,1 prosent (- 2,6), mens Venstrepartiet får 6,2 prosent (+0,9).

Sviktes av LO-medlemmer

Under halvparten av de som er medlemmer av LO svarer nå at de vil stemme på Sosialdemokratene. Samtidig er det nå flere LO-medlemmer som foretrekker den borgerlige Fredrik Reinfeldt som statsminister enn som vil ha den sosialdemokratiske lederen Mona Sahlin.

En måling TNS SIFO har gjort for Göteborgsposten viser at 44 prosent av svenskene vil ha Reinfeldt som statsminister, mens bare 19 prosent foretrekker Mona Sahlin.

Moderaterna størst

Med en uke igjen til valget viser målingene at det største regjeringspartiet Moderaterna får 31,4 prosent (- 0,3). Partiet er dermed større enn Sosialdemokratene også på denne målingen.

På et valgkamparrangement lørdag ettermiddag var imidlertid ikke statsminister Fredrik Reinfeldt sikker på seier.

– Nei, det er jeg ikke. Vi håper at vi hele veien frem til neste søndag kan overtale folk til å stemme fram en stabil flertallsregjering. Det har tjent Sverige bra gjennom de siste fire årene i en situasjon med finanskrise og lavkonjunktur, sa Reinfeldt til tv2nyhetene.no.

På målingen får det liberale Folkpartiet 8,8 prosent (+ 1,6), Kristdemokratene 6,7 (+ 2,2), mens Centerpartiet går tilbake 1,9 prosent og dermed nærmer seg sperregrensen med 4,7 prosent.

Rekordstor avstand

Også på en nettbasert måling som United Minds har laget for Aftonbladet er avstanden mellom blokkene rekordstor. Her får den borgerlige blokken 48,7 (+ 1,0) mot de rødgrønne partienes 42,0 (- 1,6).

På denne målingen får Sosialdemokratene rekordlave 27,0 prosent, mens Moderaterna får 29,2 og er største parti.

Kan havne på vippen

På Expressens måling får det innvandringsfientdlige partiet Sverigedemokraterna 7,0 prosent og ligger dermed an til å ta seg inn i Riksdagen med god margin. Med et slikt valgresultat ville partiet havne på vippen mellom de to blokkene.

På TNS SIFOs måling for Svenska Dagbladet får partiet 4,6 prosent, men her har de borgerlige partiene flertall alene.

Under et valgkamparrangement i helgen advarte statsminister Fredrik Reinfeldt velgerne mot å stemme på det innvandringsfiendtlige partiet.

– Den som liker Sverige stemmer ikke på Sverigedemokratene, sa Reinfeldt.