facebook_ipad (Foto: TV 2)
facebook_ipad (Foto: TV 2)

Facebook og Twitter inngangsport for hackere

Organiserte kriminelle er kun et tastetrykk unna. I cyberspace og på Facebook lurer et stadig økende antall hackere, ondsinnede programvarer og trojanere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Trusselen er økende og stadig flere norske virksomheter utsettes for datakriminalitet, sier Erland Løkken, direktør i Næringlivets Sikkerhetsråd.

Akkurat nå er PC-er i halvparten av Norges største bedrifter under kontroll av eksterne angripere. Dette åpner adgang til sensitive personopplysninger, bedriftshemmeligheter og økonomisk profitt. Et svakt ledd er ansatte som ofte kan være uforsiktige. Og dermed åpne bakdører for kriminelle.

– Hemningsløst naive

– Vi har frem til nå sagt at vi er et tillitsfullt folk og det er jo positivt. Nå går vi kanskje så langt til å si at vi er hemningsløst naive. For de tallene vi har nå, de skremmer oss litt, sier Løkken til TV 2 Nyhetene.

Løkken mener det er et stort problem at mange bedrifter stiller for dårlige krav til de som drifter IT–systemene. Og det er for liten bevissthet rundt datakriminalitet.

Det mener også sikkerhetskoordinator i EDB Business Partner, Per Øyvind Thorsheim

Usynlige angrep

– Usynlige angrep utført av organisert kriminelle. Du merker det ikke før det er for sent i alt for mange tilfeller. Alt fra industrispionasje, lekkasje av børssensitive opplysninger, til tyveri av kredittkortinformasjon har forekommet, sier Thorsheim til TV 2 Nyhetene.

EDB Business Partner drifter og vokter IT–systemene for en rekke av landets bedrifter. Angrep skjer direkte mot bedriften, eller via ansattes PC-er og sosiale medier som Facebook og Twitter.

Falske Facebook–venner

– Hvis du vil inn i en stor virksomhet, så er det enkelt å finne ut av hvem som jobber der. Du søker dem opp på Facebook og du sender en venneforespørsel. Det er veldig stor sannsynlighet for at du klarer å bli venn med totalt ukjente i den virksomheten, sier Thorsheim.

Og det er et faktum i dag at mange Twitter og Facebook–brukere har en rekke «venner» og «følgere» som man ikke kjenner personlig.

– Så kan du sende en link til en ekstern webside. Dersom de klikker på den linken trenger du ikke å få dem til å gjøre noe som helst annet så blir de infisert av et virus. Det viruset oppdager de ikke. Viruset kan styres fra utsiden og gi adgang på all informasjon på deres datamaskin og alt de skriver på tastaturet, sier Torsheim.

Truer bedriften

– Dette har innvirkning på deg som privatperson og selvfølgelig avhengig av hvem du er, ha stor innvirkning på sikkerheten til bedriften du jobber i, presiserer Thorsheim overfor TV 2 Nyhetene.

Erland Løkken, direktør i Næringlivets Sikkerhetsråd, bekrefter at man har kjenneskap til at virus og trojanere blant annet lastes ned via sosiale medier som Facebook.

Etterlyser retningslinjer

– Det er betenkelig at svært få har retningslinjer for bruk av sosiale medier, det skremmer oss. Vi anbefaler at norsk næringsliv utvikler regler for hvordan man skal bruke sosiale medier og hvordan man skal bruke mobilt datautstyr, sier Løkken.

Han peker på mobiltelefonen i dag er en liten datamaskin, hvor sensitive dokumenter og e–poster ligger lagret.

– Det er veldig mye informasjon der og man kan laste ned veldig mye skadelig virus, trojanere og annen programvare. Vi har nå laget en gratis veiledning for hvordan man skal gå frem for å sikre seg at IT–systemene driftes forsvarlig og på en sikker måte. Den er gratis og kan lastes ned på vår hjemmeside fra 21. september, sier Løkken.