KAN GJENÅPNES: I 2008 sa Gjenopptakelseskommisjonen nei til begjæringen av spionsaken mot Arne Treholt. I en bok presentert torsdag ble nye, oppsiktsvekkende bilder fra det såkalte bildebeviset lagt frem.
KAN GJENÅPNES: I 2008 sa Gjenopptakelseskommisjonen nei til begjæringen av spionsaken mot Arne Treholt. I en bok presentert torsdag ble nye, oppsiktsvekkende bilder fra det såkalte bildebeviset lagt frem.

Arne Treholt: – Pengebeviset ble lemfeldig behandlet

Kritisk til arbeidet Gjenopptakelseskommisjonen gjorde og håper påtalemyndigheten tar initiativ til nærmere granskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette kom ikke som en stor overraskelse, men jeg er veldig glad for at dette nå er kommet frem for offentligheten, sier Arne Treholt til TV 2 på telefon fra Kypros.

Torsdag ble en bok med nye, oppsiktsvekkende opplysninger i Treholt-saken presentert under en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo.

I boken «Forfalskningen» av Geir Selvik Malthe-Sørenssen, tidligere nyhetsredaktør i Nettavisen, hevdes det at pengebeviset som fikk Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje, er falskt.

– Gledelig reaksjon av Qvigstad

– Jeg håper jo, som advokat Stabell har gitt uttrykk for tidligere i dag, at den overbevisende dokumentasjonen som her er fremlagt på bevisfalsk, vil føre til at påtalemyndigheten tar de nødvendige initiativ i saken, sier Treholt videre.

Han har registrert uttalelsene daværende aktor i Treholtsaken, Lasse Qvigstad, kommer med til Aftenposten torsdag, og synes at Qvigstads reaksjon «er gledelig».

Qvigstad sier opplysningene er «ytterst alvorlige» og Treholts advokat Harald Stabell mener det vil være oppsiktsvekkende dersom Gjenopptakelseskommisjonen ikke gjenåpner saken.

Se intervju med Qvigstad:

Treholt er forsiktig optimist i så henseende, og hevder at kommisjonen ikke gjorde jobben sin da den behandlet saken hans.

– Det får tiden vise. Jeg mener at det nå foreligger så overbevisende belegg på at dette såkalte pengebeviset ble forfalsket, og at det i seg selv er en gjenopptakelsesgrunn, sier han.

TREHOLTS KOFFERT: Her er Arne Treholts koffert. Merkene etter tapebiten er markert med rød ring.
– Når en sak blir lagt frem for Gjenopptakelseskommisjonen, hadde jeg forventet meg en langt grundigere gjennomgang enn det jeg opplevde med kommisjonen. Det gjelder ikke minst den lemfeldige omgang som kommisjonen ga pengebeviset, sier Treholt om arbeidet kommisjonen gjorde i hans sak.

LES MER: – Avslører politiløgn i Treholt-saken

De oppsiktsvekkende opplysningene blir i boken dokumentert ved hjelp av bilder som hittil ikke har vært publisert, og som politiet angivelig skal ha tatt i forbindelse med den hemmelige ransakelsen i Treholts leilighet før han ble arrestert på Fornebu i 1984.

De nye bildene viser at Treholts koffert hadde vært plombert med en tapebit da politiet gjennomførte den hemmelige ransakelsen hjemme hos Treholt.

Da Treholt blir arrestert på Fornebu fem måneder etter, viser politiets bilder at taperestene er borte, for så å være tilbake på kofferten i forbindelse med rettssaken i 1985.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her er politiets siste spaningsbilder av Arne Treholt på Fornebu lufthavn, bare minutter før han ble pågrepet.

– Opplysningene er «en knyttneve»

Dersom opplysningene som kommer frem i boken viser seg å være riktige, mener Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle at dette er «en knyttneve inn i rettssystemet».

Stanghelle mener de nye opplysningene som ble presentert gir et godt nok grunnlag til at både påtalemakt og Gjenopptakelseskommisjonen må se nærmere på påstandene som kommer frem.

Stanghelle sier videre at dersom de nye opplysningene stemmer, står vi overfor en skandale som får Liland-saken og Moen-saken til å blekne.

– Kan være Norges største rettsskandale

– Dette er veldig oppsiktsvekkende og dramatisk. Dersom dette kan bevises, snur det opp-ned på Treholt-saken i den forstand at det er brukt falske bevis, noe som betyr at vi står overfor den største rettsskandalen i norsk historie, sier Stanghelle til Nyhetskanalen.

– Det er to ting som taler for at dette kan vise seg å stemme. Det ene er en pensjonert overvåkingsmann som har snakket til den ene av forfatterne. Det andre er at det er merker på kofferten og merker på bildene som ble lagt frem i retten som ikke kan ha vært der da ransakingen skal ha funnet sted. Hvis dette er riktig, vitner det om at det er brukt falske bevis, fortsetter Stanghelle.

Han tror at det nå foregår en hektisk aktivitet, der både statsadvokaten og riksadvokaten ønsker å få frem fakta i saken.

– Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad sier i dag at han tar dette på alvor, og det er klokt gjort.

– Treholt kan bli frifunnet

De nye opplysningene er imidlertid ikke nok til å få Treholt renvasket, mener Aftenpostens politiske redaktør.

– Det er ikke nok til å si at Arne Treholt var en forfulgt uskyldighet, for det var han ikke. Han har trådt over mange grenser. Men det er nok til å få gjenopptatt saken, og da vil den nok ende med frifinnelse, sier Harald Stanghelle til Nyhetskanalen.

Han begrunner dette med at det såkalte pengebeviset var en av bærebjelkene i rettssaken, og dersom det viser seg at dette beviset var falskt, kan dommen mot Arne Treholt ikke bli stående.