Søren Thuesen (Foto: Jørgen Kirk/Scanpix )
Søren Thuesen (Foto: Jørgen Kirk/Scanpix )

Dansker avviser uansvarlig opptreden under båtulykke

De overlevende danskene etter båtulykken ved Mandal avviser at de gikk tom for bensin eller ble advart mot å seile ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søren Thuesen og Niels Højlund tilbakeviser at uansvarlig oppptreden forårsaket forliset utenfor Mandal 18. august.

Det kommer frem i et intervju med den danske avisen Jyllandsposten torsdag.

Seilturen endte med at fire av de seks om bord i båten omkom.

Tilbakeviser kritikk

– Vi opptrådte ikke uansvarlig, slik flere medier antyder, sier Søren Thuesen.

Lokale fiskere har kritisert guttene for å ha seil ut i for dårlig vær, samtidig som de også har fått kritikk for å ha vært for mange om bord i båten. Thuesen og Højlund tilbakeviser kritikken.

– Vi ble ikke advart mot å seile ut, og været var ikke dårlig. At vi skal ha gått tom for bensin, er heller ikke riktig. Vi ønsker vi å fortelle hva som virkelig skjedde, slik at våre avdøde kamerater og vi selv kan fremstå som ansvarlige mennesker som opptrådte fornuftlig, sier Niels Højlund, som påpeker at det var en rekke uheldige grunner til at turen endte i katastrofe.

Ble overrasket av bølge

Kameratene sier overfor avisen at en av grunnene til at de forliste, var at en av guttene ved et uhell tråkket på slangen som gikk fra bensintanken til påhengsmotoren.

Slangen falt ned i bunnen av båten, og det ble pumpet saltvann opp i motoren gjennom slangen. Det gjorde det umulig å starte motoren igjen.

I det de besluttet å ringe etter hjelp, kom en voldsom bølge og fylte båten med vann, hvor båten derav sank.

– Jeg tok frem mobilen min, men den var død. Nikolai tok frem sin mobil og skal til å ringe. Men i det han ringer, kommer det en bølge, og mobilen hans dør, sier Thuesen til dansk TV 2.

Dykket etter kameratene

Da båten kantret, var det kun 200 meter til nærmeste kyst. Men på grunn av sterk motstrøm, ble de tvunget til å svømme med strømmen til en kyst 2,5 kilometer lenger bort.

Videre forklarer guttene at de hold seg sammen i håp om at en seilbåt skulle komme dem til unnsetning.

– Det var ikke land i sikte eller hjelp å få. Folk begynte på skift å forsvinne i vannet. Jeg prøvde, så godt jeg kunne, å dykke ned og hente dem på skift, sier Thuesen.

– Befriende å være under vann

Også kameraten Højlund var nær ved å gi opp.

– Når man kommer til det punktet at ens kropp sier takk og farvel, så er det ganske befriende å være under vann. Der er det ingen fortvilede blikk, ingen bølger som slår mot én. Der ligger man bare fullstendig i fred, sier Højlund.

Højlund ble berget av kameraten Thuesen, som hele tiden svømte med ham. Vel inne på fast grunn, fortsatte kampen for å overleve.

Højlund ble etterlatt på Sandøy, mens Thuesen fortsatte å løpe over skjær og svømme etter hjelp. I alt skal han ha svømt og løpt seks-syv kilometer.

Mandal kart ulykke