HIV: Forskere fra Gent Universitetet i Belgia har funnet at forekomsten  av hiv blant unge, hvite menn er særlig høy på grunn av usikre sexvaner.  (Foto: Eduardo Verdugo/AP)
HIV: Forskere fra Gent Universitetet i Belgia har funnet at forekomsten av hiv blant unge, hvite menn er særlig høy på grunn av usikre sexvaner. (Foto: Eduardo Verdugo/AP)

Hivsmitte øker blant homoseksuelle

Homoseksuelle menn i Europa har i økende grad usikker sex.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to nye undersøkelser fra Frankrike og Belgia som bekrefter trenden.

Usikre sexvaner

Forskere fra Gent Universitetet i Belgia har funnet at forekomsten av hiv blant unge, hvite menn er særlig høy på grunn av usikre sexvaner.

I Frankrike har antallet nye tilfeller av hivsmitte blitt redusert fra 8390 tilfeller i 2003 til 6940 i 2008. Men av de nye tilfellene, er det homoseksuelle som står for 48 prosent av dem, skriver danske TV 2.

Minner om USA

Ifølge leder av den franske undersøkelsen, Stephane le Vu fra det statlige institutt for helsehelse, har homoseksuelle 200 ganger større sjanse for å bli smittet enn heteroseksuelle.

De europeiske undersøkelsene minner om tilstandene i USA, hvor halvparten av de 55.000 nye hivtilfellene årlig er homoseksuelle.

Størst økning i Øst-Europa

33,4 millioner mennesker verden over er smittet med hiv. 22 millioner av disse kommer fra Afrika.

Øst-Europa er for øyeblikket det stedet i verden hvor sykdommen spres raskest.