asfaltjobb (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)
asfaltjobb (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)

Droppet å aksjonere mot useriøse steinleggere

Utenlandske steinleggere har lurt kunder med dårlig og svart arbeid i hele sommer på Østlandet. Skatteetaten har ikke løftet en finger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har ikke aksjonert i Oslo-området såvidt meg bekjent, bekrefter avdelingsdirektør Øistein Strømme i Skattedirektoratet.

Strømme har ingen forklaring på hvorfor det ikke er aksjonert i Oslo, utover at skatteetaten gjør sine egne prioriteringer på hvor ressursene skal legges.

skatt (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)

Opererer fritt

TV 2 hjelper deg viser i en reportasje hvordan useriøse utenlandske asfalt-, og steinleggerligaer har fått operere fritt i områdene rundt landets hovedstad, uten at noen myndigheter har grepet inn nevneverdig i år.

Blodpriser og avgiftsunndragelser

TV 2 hjelper deg har kartlagt hvordan utenlandske steinleggere bor på campingplasser, hvor de henter materialene sine fra - og hvordan de lurer norske forbrukere med blodpriser eller dårlig arbeid.

Mange driver med økonomisk kriminalitet som store avgiftsunndragelser.

Kripos anslår avgiftsunndragelsene til å være i flere titalls millioners klassen. Dermed taper felleskassa penger på de useriøse firmaene.

kripos (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)

– Dette er organiserte miljøer som ikke er til å stole. De driver i stor grad med svindel og mye kriminalitet av ulik omfang, sier Atle Roll-Matthiesen, til TV 2 hjelper deg.

Han viser også til vold og trusler mot kunder eller potensielle kunder, samt vinningskriminalitet.

Utbetalte 410 000 kroner

– Jeg føler meg lurt og bedratt på alle mulige måter. De første nettene sov jeg nesten ikke, sier Karen Margrete Pedersen til TV 2 hjelper deg.

Grunnprisen var 140 000 kroner. Men hun utbetalte svimlende 410 000 kroner til et firma, - også for arbeid hun aldri hadde bestilt. Et norsk firma mener hun burde ha sluppet unna med halve summen.

Les mer her: Karen Margrete betalte 410 000 til steinleggerliga

Saken er anmeldt til politiet i Lørenskog som svindel.

TV 2 hjelper deg kjenner til at firmaet, J.S Steinlegging, hentet ut over 600 000 kroner hos Karen Margrete og to av hennes naboer. Allikevel er ikke firmaet momsregistrert, selv om de har organisasjonsnummer. Dermed driver firmaet med avgiftsunndragelser og ulovlig.

asfaltcase5 (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)
Dette er også et av fellestrekkene for mange av de utenlandske firmaene som jobber i Norge.

Firmaet, J.S Steinlegging, som står oppført i enhetsregisteret på innehaver Jeffrey Stephen Brooks, som la stein for Karen Margrete vil ikke snakke med TV 2 hjelper deg.

Utfordrende problemstilling

– Hvorfor har man ikke gjort aksjoner i Oslo-området i år?

– Nei, det er ulike grunner til det. Nå ser vi at det er en stor utfordring som dere presenterer. Og som sagt, vi er klar over det. Vi kommer også til å ha det som fokus i tiden framover, sier avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Øyvind Strømme til TV 2 hjelper deg.

Kripos og Skatteetaten har også tidligere anslått at de utenlandske steinleggerligaene, som hvert år kommer til Norge, jobber svart for flere hundre millioner kroner.

Aksjoner på Vestlandet og Trøndelag

Skattedirektoratet viser til at det i år er aksjonert på vestlandet og i Trøndelag mot miljøene.

Men i løpet av sommermånedene, som er høytid for steinleggerne, har det aldri vært noen koordinerte aksjoner mot disse miljøene i områdene rundt hovedstaden fra tollvesenet, politiet eller skatteetaten.

asfaltjobb5 (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)

Kripos: -Kunne gjort mer

– Det er litt komplekst. Men det er helt på det rene at det kunne vært gjort mer av mange. I 2008 ble det gjort mye, men så har det dabbet av i mange etater. Pluss at man ikke har vært flinke nok til å opplyse. Folk ønsker å spare penger. Mange bør gå i seg selv og gjøre mer. Det er et betydelig større potensial til forbedring, sier politiinspektør i Kripos, Atle Roll-Matthiesen.

Kripos peker på at forbrukere kan avvise steinleggerne.

Også bedrifter som selger utstyr og stein til firmaene kan ta et grep ved å nekte dem tilgang til varer.

Tok arrest i verdier

TV 2 hjelper deg har gjennomgått flere gamle rettskjennelser fra 2007 og 2008 fra vestlandet.

Kjennelsene viser at det er gjort koordinerte aksjoner i Bergen, der det er tatt arrest i blant annet arbeidsbiler, eller penger som skulle utbetales til utenlandske steinleggere på grunn av avgiftsunndragelser.

Advarer mot svart arbeid

Nå advarer Skattedirektoratet, som har ansvaret for alle skatteregionene i landet, mot steinleggerne.

– Dette er vi alvorlig sterkt i mot at folk benytter seg av. Dette er en del av et større skattekriminelt bilde, sier Øyvind Strømme til TV 2 hjelper deg.

Kunder kan bli dømt

Han peker også på at privatpersoner kan bli ansvarlige og dømt for medvirkning til svart arbeid.

– En høyesterettsdom fra i år slår dette fast, påpeker Strømme.

Også Åge Larsen, nabo til Karen Margrete Pedersen i Lørenskog, ble lurt av de samme steinleggerne som Karen Margrete.

– Etter en stund begynte steinene å løsne. Muren de bygde begynte også å synke, sukker Åge Larsen til TV 2 hjelper deg.

Han punget ut 106 000 kroner til J.S Steinlegging.

Har du tips i denne saken? Send mail til TV 2 hjelper deg

Følg oss på Facebook og Twitter