FORTALTE IKKE OM ARMBÅNDET: Liv Signe Navarsete har brukt armbåndet fra Aker Yards ved flere anledninger, blant annet under Senterpartiets landsmøte i 2009. (Foto: TV 2)
FORTALTE IKKE OM ARMBÅNDET: Liv Signe Navarsete har brukt armbåndet fra Aker Yards ved flere anledninger, blant annet under Senterpartiets landsmøte i 2009. (Foto: TV 2)

– Er det usant, er det slutten for Navarsete

TV 2s politiske redaktør oppfordrer Navarsete til å bevise at hun betalte skatt av Røkke-gaven. Men Senterpartiets fylkesledere slår ring rundt partilederen.

– Regjeringen har startet denne høsten på verst tenkelige måte, kommenterer TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen om gavebråket rundt Stoltenberg-regjeringen.

Onsdag ble det kjent at statsråd Liv Signe Navarsete ikke fulgte statsministerens skriftlige oppfordring om å opplyse Stortingets register om en kostbar gave hun mottok fra Aker Yards i 2006.

Navarsete sier til TV 2 onsdag at hun beklager at hun ikke gjorde dette, men nekter likevel å legge frem dokumentasjon på at hun har skattet av gaven hun fikk.

LES OGSÅ: Presset Navarsete legger ikke frem skattebevis

– Alvorlig for Navarsete

TV 2s politiske redaktør mener den omstridte smykkegaven Navarsete mottok, er en alvorlig sak for statsråden.

Han viser til at Navarsete ikke fortalte om Røkke-gaven i februar, da hun i likhet med andre statsråder ble oppfordret til å opplyse om gavene til Stortingets register av statsminister Jens Stoltenberg.

– For hver dag som går uten at hun legger frem dokumentasjon på at hun faktisk har betalt skatt for denne gaven til 26.500 kroner, vil skaden også øke. Det er en økende tvil om hun faktisk har skattet for dette, sier Kristiansen til Nyhetskanalen.

– Legg frem dokumentasjonen

Han oppfordrer Navarsete til å legge frem dokumentasjonen, og mener det er grunn til å stille spørsmål om hvorfor hun ikke kom på at hun hadde fått denne gaven.

– Jeg synes hun skal gjøre det. Hvis det skulle vise seg at hun ikke har gjort som hun sier vil denne saken bety slutten for hennes politiske karriere. Denne saken vil fortsette å vokse som et gnagsår og et problem hvis hun ikke legger frem dokumentasjonen, fortsetter Kristiansen.

Han mener at saken har vært dårlig håndtert av Navarsete, og at hun ikke har råd til å trå feil flere ganger.

– Historien er full av tilfeller der velgerne nok kan tilgi den «synden» som er begått, men at det er håndteringen i etterkant som feller statsrådene. Liv Signe Navarsete bør sørge for at det ikke er det som skjer også i hennes tilfelle, sier Stein Kåre Kristiansen.

Se hva Stoltenberg mener om Navarsetes beklagelser:

455603

Fylkeslederne slår ring rundt Navarsete

Fylkeslederne i Senterpartiet slår ring om partileder Liv Signe Navarsete, viser en ringerunde TV 2 har gjort til 14 av lederne.

Samtlige sier de har tillit til lederen sin, og påpeker at Navarsete har beklaget sine handlinger.

– Jeg ser at pressen overgår seg selv med enda en høstjakt på en av Senterpartiets kvinnelige politikere. Dette minner om Haga-saken, sier fylkesleder i Buskerud, Eli Hovd Prestegården.

Fylkeslederen i Rogaland, Arne Bergsvåg, sier at han har tillit til Liv Signe «med og uten armbånd».

– I den kommunen jeg bor har vi ofte skipsdåp. Og det er vanlig at en gudmor får en fin gave. Liv Signe har oppgitt armbåndet til skattemyndighetene, så dette er ikke noen stor sak, sier Bergsvåg til TV 2.

– En trist sak

Fylkesleder Ola Smeplass fra Nordland sier at han har en «uforbeholden tillit» til partilederen.

– Dette er en trist sak. Jeg tror henne når hun sier det er en forglemmelse. Hun har beklaget dette, så da håper jeg saken ikke får noen konsekvenser, sier Smeplass.

Andre fylkesledere som utrykker full tillit til Navarsete er Per Inge Bjerknes (Østfold), Arnfinn Nergård (Hedmark), Ivar Odnes (Oppland), Hilde Hauge (Vestfold), Jan Thorsen (Telemark), Kristen Bjormyr (Aust-Agder), Sigmund Oksefjell (Vest-Agder), Ann-Kristin Søvik (Møre og Romsdal), Gunn Iversen Stokke (Sør-Trøndelag) og Bjørn Arild Gram (Nord-Trøndelag).

Dagfinn Sundsbø (Akershus) er statssekretær ved Statsministerens kontor og mener det ikke er korrekt av ham å kommentere saken.

Fylkeslederne i Finnmark, Troms, Oslo, Hordaland, Sogn og Fjordane var ikke tilgjengelig for kommentar.