De fleste tiggere i gatebildet i norske byer er sigøynere, eller romfolk som de også kalles. De har reist fra de nye, men fattige, EU-landene i øst.

TV 2 setter i en serie søkelyset på tiggerne som kommer til Norge hvert år. Mye tyder på at det vil komme stadig flere. Hvem er de - og hva kan møte oss som bor her?

Fri ferdsel gjør at utenlandske tiggere kan sitte i Norge med pappkoppen i tre måneder, uten arbeidstillatelse. Og i motsetning til for eksempel i Romania er tigging lov i Norge.

I juni snakket TV 2 Nyhetene med mange av tiggerne som oppholder seg her i landet. Blant annet møtte vi et ektepar fra Romania. Til TV 2 fortalte de at de sulter i Romania, og at de derfor hadde reist fra sine åtte barn for å skrape sammen til livsopphold gjennom tigging i Norge. De hadde håp om å skaffe nok penger til å bygge hus.

– Kan vi få komme og se hvordan dere bor?

DE FREMMEDE:

De forbindes med kriminalitet, utnyttelse og konflikt, og de kommer til Norge enten vi vil eller ikke.

I en serie reportasjer setter TV 2 Nyhetene søkelys på nye sider ved det nye Europa - først ut er rumenske tiggere.

– Ja, bare kom, dere er velkomne, svarte paret.

I august bestemte TV 2 Nyhetene seg for å reise til Romania for å se hvor det ble av pengene fra Bergen. Ved hjelp av adressen og bilder av paret klarte vi å finne noen som mente de kjente dem. Det intetanende tiggerparet fra Bergen visste ikke at vi kom. Overraskelsen var derfor stor – for alle.

TV 2s reporter fikk omvisning i familiens hus, som de håper å få tett tak på i løpet av vintereen. (Foto: Codrin Pop)
Omgitt av en stor flokk nysgjerrige sto vi plutselig ved et stort hus under bygging. 47 år gamle Adriana Hormuz tok hånden på hjertet og pekte deretter mot huset.

SE OGSÅ: Ekspert vil forby tilreisende tiggere

– Norske penger!

Ektemannen Marinel (48) forteller at de har vært i Bergen seks måneder i året de tre siste årene. Jeg har slitt i tre år for å bygge dette, men det er ikke ferdig ennå. Jeg må nok til Bergen i det minste en gang til i år, bare for å få tett tak til vinteren.

Marinel har forsøkt å skaffe penger ved å spille på et svært enkelt munnharmonika, av den enkle typen mange barn får til jul her i landet. Men det virker på givergleden - i løpet av en dag kan han skaffe en drøy hundrelapp i snitt, mens kona gjør det noe bedre bare ved å se trist ut.

De betaler hundre kroner natta for overnatting. De sover hos noen de har blitt kjent med. Av og til bruker de 20 kroner på mat, noen ganger 60 kroner. Samtidig skal de tjene inn reisen tur/retur Romania, som kommer på rundt 200 euro. Sluttresultatet er at de har vært i stand til å sende 700 kroner hjem hver eneste søndag.

Og det var utrolig å stå foran familien i Valea Seaca og se hvor glade de var for alle de småpengene som hadde havnet i pappkoppen i Bergen. For huset var faktisk bygd bare ved hjelp av tiggerpenger fra Bergen – «Bergen-money», som Marinel sa.

Kan få tusenvis

Men det har har sin pris å tigge i et fremmed land. De har tross alt åtte barn. 12 år gamle Moneda var barnepike, hushjelp og ansvarlig hjemme. Samtidig som hun skulle gå på skolen. Det var tøft.

– Spesielt dette at mamma var reist til utlandet. Jeg satt hjemme med barna. Det var veldig vanskelig. Ja, jeg savnet foreldrene mine. Jeg savnet dem, jeg gråt, sier 12-åringen.

– Jeg var nødt til dette, svarte Adriana.

SE OGSÅ: Rasisme kan ligge bak sigøynerutvisninger

Men selv for en sigøyner er det ikke bare å tigge når du er kristen, slik som Adriana er. Hun måtte derfor be Gud om tillatelse.

– Jeg sa: Gud du tilgir meg, Gud du kjenner min situasjon, hva jeg er, at jeg ikke har en plass å sove, å bo på.

I flere år har de betalt dyrt for et par rom hos en nabo. Der blir de boende, inntil nye tiggerturer til Norge har gjort nyhuset beboelig. Og det er utrolig hva folk kan gi når de står overfor en tigger på gata i en norsk by, skal vi tro Adriana:

– En kvinne ga meg 5000 kroner, en annen ga 4000 kr som jeg sendte hjem. Vi kjøpte mursteiner for pengene, sier hun.