motorsag
motorsag

Stor test av 28 motorsager

TV 2 hjelper deg har teamet opp med snekker-Otto for å gi deg de beste motorsagene på markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ryddejobben går fort om du tar i bruk ei motorsag. Og enda fortere om du velger riktig sag.

Denne sommeren har snekker Otto gjort en stortest av motorsager. Med 28 sager, både bensindrevne og elektriske dro Otto til skogs.

Har du spørsmål til Otto angående testen, eller har du planer om å pusse opp? Snekker-Otto stiller til nettprat nå! Send inn dine spørsmål her.

Her kan du se alle verktøytestene til TV 2 hjelper deg.

Dette er gode nyheter for deg som har utsatt og utsatt ryddejobben rundt husveggene, i skogen bak skjulet eller kanskje på hytta, og som har innsett at nå er det høst, og at om du skal få fred i vinter, så må du ta det nå. For med en god motorsag på laget, så vil jobben gå lettere.

Eller kanskje du bare har lyst på en motorsag?

Elektriske sager i proffklassen

Elektriske sager i semiproffklassen

Bensindrevne sager i proffklassen

Besindrevne sager i semiproffklassen

Er du proff eller semiproff?

Tror du at du trenger ei proffsag eller kanskje kan du greie deg med ei som er semiproff? Det er en del forskjeller på sagene. Proff-sagene er ment for å tåle profesjonelt bruk og er mye mer solid bygd. Drivverk og alt er bygget for å tåle mer juling rett og slett, noe som er nødvendig om du bruker motorsaga mye.

Det er mer slitestyrke i de sagene som regnes som profesjonelle. På de elektriske proffsagene er bladet stort sett ofte også noen centimeter lenger og på de bensindrevne er motorene kraftigere. Sistnevnte er med på å gjøre sagene noe tyngre.

– Sagene kan se helt like ut utvendig, men det er ingen tvil om at proffsagene er bygget på en annen måte og med bedre kvalitet, forklarer Otto.

Proffsagene er bedre og så koster de stort sett mer. Trenger alle ei proffsag?

– Alle kan ha lyst på en, men ikke alle trenger en. Jeg tenker at dersom du har dårlig tid og skal felle store trær dag ut og dag inn, skal du definitivt ha ei proff- sag. Det sier seg selv. Men, for å kutte ned grener, hekker og andre ting rundt huset eller hytta, da klarer du deg i de fleste tilfeller fint med ei sag som ligger i semiproff- klassen og den kan gjerne være elektrisk, sier Otto.

Les mer om hvem som trenger hva, og forskjellene på proff og semiproffe sager her.

Vær obs på at prisene i vår test er veiledende. Ofte er det kampanjepriser på bensindrevne og elektriske sager. Du kan fort spare over 1000- lappen på de dyreste modellene.

Elektrisk eller bensindrevet?

I all hovedsak kan vi si at de bensindrevne sagene er kraftige og du har full bevegelsesfrihet i motsetning til de elektriske sagene hvor du må forholde deg til en ledning. Men, dette betyr ikke automatisk at du bør avskrive de elektriske sagene. På ingen måte faktisk. Som oftest er de kraftige nok til de jobbene du har rundt husveggene og de byr på mange fordeler.

- For det første så starter de jo med en gang. Du plugger i ledningen, trykker på gassen og så starter det helt enkelt. I tillegg så er de mye lettere å håndtere noe som er en stor fordel om du har lite erfaring med å bruke motorsag og ikke minst så bråker de mye mindre, forklarer Otto.

Hvis disse fordelene lokker deg, så bør du vurdere en elektrisk sag. I følge Otto er det faktisk også sånn at mange som driver med lafting av hus og hytter velger kraftige elektriske sager fremfor de bensindrevne. Men, det er ingen tvil om at man kan sage større mengder, og ta tøffere jobber med en kraftig bensindrevet sag. Kanskje også på raskere rundetid dersom det er viktig for deg.

Sikkerheten først

At saga er sikker er utrolig viktig. Er uhellet først ute når du jobber med et slikt redskap, kan konsekvensene bli svært alvorlige. Hugger du deg kraftig i benet og du er langt fra hjelp, kan det i verste fall koste deg benet, men kanskje også livet. Derfor er Otto sitt krav til deg som skal jobbe med motorsag at du alltid har riktig verneutstyr før du begynner å jobbe.

- Når det gjelder sikkerheten på sagene, er det to ting som er viktig. Det ene er at når du slipper gassen, så skal kjede stoppe. Det samme gjelder selvfølgelig hvis du får slag på saga, at den kiler seg eller hva som helst og du treffer kjedestoppen , da skal den stoppe momentant. Det er også viktig at kjedestoppen er riktig plassert. Her var det litt variasjoner som ikke var like heldige, forklarer Otto.

Her kan du se hva som skjer om du sager deg i benet med olabukse på kontra å jobbe med vernebukse.

436789

Otto anbefaler deg også at du setter deg godt inn i de sikkerhetstiltakene som finnes på en motorsag før du begynner å bruke saga.

Hva har vi sett på?

I testen har Otto gått systematisk og nøye til verks. Vi har sett nøyere på følgende kriterier:

Brukervennlighet, sikkerhet, vekt, effekt, kapasitet, ergonomi og pris.

– Det er få av sagene som er direkte dårlige, men det var en del variasjoner. Det er stor forskjell på de som ligger i bunn og de som ligger på topp. Et par av sagene var noe mer klønete å sette sammen og selv jeg som har håndtert en del verktøy sleit og da blir det selvfølgelig trekk, sier en oppgitt snekker.

Otto fått dreid to stokker til kappetesten.

– Jeg har fått dreid en tjukk stokk til bensinsagene og en tynn stokk til de elektriske sagene. Grunnen til at jeg har dreid en stokk er selvfølgelig at alle skal testes på en like tjukk stokk. Jeg skjært to skiver med hver sag og tatt gjennomsnittet, forteller Otto.

Selv om Otto aldri ville innrømmet at han leser bruksanvisninger, så har han likevel denne gangen sett på det som følger og dette er en del av brukervennligheten. Hvor enkelt det er å stramme kjedene er ikke uvesentlig, og hvordan saga er å jobbe med og ergonomien er også en viktig del av vurderingen.

Nedenfor finner du resultatene i de ulike klassene.

Elektriske sager i proffklassen

Elektriske sager i semiproffklassen

Bensindrevne sager i proffklassen

Besindrevne sager i semiproffklassen

Vær obs på at dette er veiledende priser og at prisene i butikkene ofte er lavere og at det ofte er kampanjepriser på flere av modellene. Vi har også vektet de ulike kriteriene forskjellig i klassene. Et eksempel på dette er proff- klassen. Der er TV2 hjelper deg sin vurdering at prisen ikke er like viktig fordi mange som kjøper disse sagene driver aktivt med skog eller bruker de mye i jobb.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter