Herborg Krakevik (Foto:  Jan Kåre Gåsemyr / TV 2)
Herborg Krakevik (Foto: Jan Kåre Gåsemyr / TV 2)

Herborg samler musikere mot master i Hardanger

Med vakre låter og hardangerprofilen Herborg Kråkevik skal norske musikere fronte kampen mot kraftmastene i Hardanger.

I en fjordarm langt inne i hardangerfjorden skapes det vakker musikk, døgnet rundt denne uken. Og i oktober kommer CD`en som har fått arbeidstittelen «Våkenatt for Hardanger».

Fruktbønder og musikere hånd i hånd

– Vi skal spille inn en plate som ledd i kampen mot Hardangermastene. Og da må alle gjøre det de kan, fruktbøndene kan gi sitt, og vi kan gi en sang og så får vi håpe at det hjelper, sier Herborg Kråkevik.

Denne uken slår elleve artister leir i Granvin kirke, for å spille inn låter til protest-cden. Initiativet kommer fra plateselskapet Kirkelig Kulturverksted. Selskapets leder, Erik Hillestad, skal produsere platen. William Hutt, Bjarne Brøndbo og Ole Paus er blant de mange artistene som bidrar.

Gammeldags løsning

– I en tid da det finnes gode alternativer for frakt av strøm uten å rasere naturperler, er det en spesielt kritikkverdig fremgangsmåte av regjeringen å overkjøre et samstemt lokalsamfunn med en gammeldags løsning på Bergens kraftproblem, sier Hillestad.

Da TV 2 var på plass la musikerne siste hånd på verket. Låten «Din vind» fra Anne Grete Preus var under innspilling.

– Vi blir jo da en del av motstanden, den betenkningen som er mot mastene i Hardanger. Som Herborg sier kommer vi og tar en trall, og kanskje kan vi tilføre noen tanker og stemninger. Ole Paus har skrevet en låt til selve aksjonen, og som han sier, fjellene har passet på oss i mange tusen år. Nå skal vi passe på fjellene, sier Preus til TV 2 Nyhetene.

Henger i Nasjonalgalleriet

– Hardanger er ikke en plass i Hordaland, Hardanger henger på nasjonalgalleriet og viser at Hardanger er et så viktig symbol for nordmenn. Å begynne og pirke i den naturen, den renheten og den styrken som er, det tror jeg er veldig farlig for norske folkesjelen, så derfor tror jeg denne aksjonen har blitt så sterk, sier Herborg Kråkevik.

– Er det realistisk å tro at motstanderne vinner frem?

– Ja, jeg tror hvis vi klarer å overbevise folk om at behovet for strøm til Bergen er mindre enn det regjeringen påstår, så kan en vinne denne kampen, avslutter Kråkevik.