VIL HA ENDRING: Konkurransetilsynet mener bokbransjens fastprisordning er konkurransebegrensende og ikke til fordel for forbrukerne. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
VIL HA ENDRING: Konkurransetilsynet mener bokbransjens fastprisordning er konkurransebegrensende og ikke til fordel for forbrukerne. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Guide til ungdomsbøkene

Sliter du med å finne gode bøker til ungdom? Her er eksperttipsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdommene er en gruppe som fort kan slutte å lese. Ifølge Bjarte Bakken er det viktig å holde dem gående med noe som er bra.

Bakken er prosjektleder for Ungdommenes Kritikerpris og U-prisen i Foreningen Les. I God morgen Norges sending kommer han med noen anbefalinger til gode ungdomsbøker.

Drakeguten - Asbjørn Rydland

Sjanger: Fantasy

Den tretten år gamle stallgutten Koll er puslete, men drømmer om å bli en stor og sterk kriger. Den mystiske Eran mener at han kan hjelpe ham med å bli det, og sammen finner de en dragehule som kan gjøre både dem og landsbyen rike. Men Koll må velge hvem han vil stole på: Eran, faren eller den merkelige stemmen han hører i nordavinden.

Drakeguten er en fersk bok innen fantasy-sjangeren, skrevet av debutanten Asbjørn Rydeland. (Foto: God morgen Norge)

Hestenes klan - Live Bonnevie

Sjanger: Thriller

Amanda Fivel er 17 år og konkurranserytter. På sidelinjen har hun en tilsynelatende engasjert far som heier henne fram, men det foregår noe i familien Fivel som er godt skjult. En hemmelighet som kommer til overflaten når faren til Amanda satser noe han ikke har råd til å tape. Noe han krever at hun skal vinne tilbake.Amanda blir satt på ryggen av en halvvill hingst, som utfordrer henne på en måte hun aldri har blitt utfordret før og hun tvinges til å ta et oppgjør. Ikke bare med seg selv, men også med sine omgivelser. Det handler ikke lenger om å bli voksen, men om å bli den man er ment å være.

Ungdomsboken «Tilstrekkelig vakkert» går tett på ungdomslivet. Forfatter Synne Sun Løes, som har vunnet Brageprisen, skriver om veien inn i voksenlivet. (Foto: God morgen Norge)

Tilstrekkelig vakkert - Synne Sun Løes

Sjanger: Drama

Johanne er syk og vet at hun skal dø. Jenny ønsker ikke å leve lenger. De skriver brev til hverandre, og gjennom brevene får vi vite mye om de to jentene, om deres liv, deres drømmer og tanker. Dette er en ungdomsbok som det er vanskelig å legge fra seg.

«Hestens klan» er en triller fra hestemiljøet, skrevet av Liv Bonnevie. (Foto: God morgen Norge)