MOTTOK PENGER: Leder for Troens bevis, predikant Rune Edvardsen (t.h.), har i halvannet år jobbet for å få nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ut av Kongo. Han skal ha mottatt store pengebeløp fra fangenes familier. (Foto: Heiko Junge / Scanpix / Magnus Halvorsen Wathne / TV 2)
MOTTOK PENGER: Leder for Troens bevis, predikant Rune Edvardsen (t.h.), har i halvannet år jobbet for å få nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ut av Kongo. Han skal ha mottatt store pengebeløp fra fangenes familier. (Foto: Heiko Junge / Scanpix / Magnus Halvorsen Wathne / TV 2)

Rune Edvardsen nekter å redegjøre for Kongo-penger

Har mottatt store pengebeløp fra French og Molands familier for å sørge for at de kunne reise hjem til Norge. Så langt har lite skjedd.

Leder for Troens bevis, predikant Rune Edvardsen, har i halvannet år jobbet for å få nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ut av Kongo.

Kilder TV 2 har vært i kontakt med bekrefter at Edvardsen har mottatt store pengebeløp fra de dødsdømtes familier for å finansiere dette arbeidet - uten at han redegjort for hva pengene har gått til.

Har vært belastende

De har begge flere dødsstraffer hengende over seg. Moland og French håper nå på en utleveringsavtale, men de er vant til skuffelser. En rekke ganger det siste året har de to fått beskjed om at en overføring til Norge er ordnet og at de kan gjøre seg klare til å dra.

– Jeg er nok en av de som har vært med på å skape et håp som igjen har blitt en skuffelse, sier predikanten.

Predikant Rune Edvardsen har vært engasjert i saken siden Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai i fjor. Flere ganger har han gitt beskjed om at han har ordnet en avtale for de to, noe som har vært belastende både for de to dødsdømte og deres familier hjemme i Norge.

– Har andre kort på hånda

Nå hevder han igjen at han kan få til en avtale om utlevering til Norge.

– Jeg har på en måte nå andre kort på hånda som jeg føler på en måte er viktigere enn akkurat det som er gjort i den saken, sier Edvardsen til TV 2.

– Hva er det?

– Nei det er jobbe politisk opp mot de høyeste som egentlig skal ta beslutninger som på en måte sitter med de greiene.

Edvarsen påstår at han har tett kontakt med Kongos president Joseph Kabila. Dette har så langt ikke gitt resultater.

Har mottatt større pengebeløp

Utenriksdepartementet (UD) understreker at det Rune Edvardsen har foretatt seg i Kongo har vært på hans eget eller familienes initiativ.

– Det Rune Edvardsen har gjort har han gjort på vegne av familien og på eget privat initiativ. Og han har ikke operert på vegne av eller i forståelse med UD, sier talskvinne i UD, Ragnhild Imerslund til TV 2.

TV 2 vet at Rune Edvardsen har mottatt et større pengebeløp av de to dødsdømtes familier. Noe han ikke umiddelbart ønsker å bekrefte.

– Nei, altså familiene har vel ikke akkurat gitt meg noen penger på den måten. Men vi har gjort en jobb og en innsats som på en måte har vært noen fremstøt som var mye mer oppe i et system hvor vi har helt oppe i presidentfamilien og oppe i noen steder hvor på en måte vi har sett på muligheter for å få noen løsninger som ikke har skjedd, forklarer predikanten.

Vil ikke kommentere

Kilder TV 2 har snakket med bekrefter at det dreier seg om et sekssifret beløp.

– Hvor mye penger der det familiene har gitt til deg for at du skal hjelpe de med denne prosessen?

– Nei, det vil jeg ikke kommentere, sier Edvardsen.

Rune Edvardsen vil ikke si hva han har brukt pengene til. heller ikke til de som har gitt ham pengene - familiene til Moland og French. Verken de dømtes familier eller advokat ønsker å kommentere saken overfor TV 2.