DÅRLIG DØMMEKRAFT: Stein Kåre Kristiansen mener gavesaken er usedvanlig pinlig for regjeringen. (Foto: Stella Pictures/TV 2)
DÅRLIG DØMMEKRAFT: Stein Kåre Kristiansen mener gavesaken er usedvanlig pinlig for regjeringen. (Foto: Stella Pictures/TV 2)

Gavesaken: – En permanent bulk for Støre og Strøm-Erichsen

TV 2s politiske redaktør mener statsrådene har utvist usedvanlig dårlig dømmekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har det blitt kjent at flere statsråder har beholdt i privat eie gaver de har fått som statsråder. Selv om regelverket fram til fredag åpnet for denne muligheten, mener TV 2s politiske redaktør at statsrådene burde skjønt at det var uklokt.

– Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen har utvist usedvanlig dårlig skjønn. Dette er ikke gaver til dem som privatpersoner. Gavene har selvfølgelig ikke noe i deres private hjem å gjøre, sier Stein Kåre Kristiansen.

Kuvending

Fram til fredag hadde politikere andre muligheter til å beholde gaver enn øvrige offentlige tjenestemenn. Fredag snudde regjeringen. Jeg har avvist tepper som var større og åpenbart mer verdifulle

Les mer: Støre må levere tilbake teppene

Etter VGs avsløringer om at Strøm-Erichsen og Støre har beholdt kostbare klokker og tepper, gikk det fredag ut et dekret fra Statsministerens kontor at politikere fra nå av skal forholde seg til det samme regelverket som andre.

Det vil si at gaver de får i kraft av sine posisjoner, skal tilfalle staten. I tillegg har de berørte statsrådene blitt enige om å levere tilbake gaver de har fått.

– Jeg vil levere tilbake de te teppene jeg har fått, ett fra India og ett fra Aserbajdsjan, sa Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene fredag.

Korrupsjonsekspert Johan M. Andersen sier det lett kan oppfattes som utilbørlig å beholde slike gaver. Se reportasje (reporter: Robin Krüger)

– Usedvanlig pinlig

Stein Kåre Kristiansen mener det er «helt ufattelig» at politikere igjen har holdt seg med et regelverk som begunstiger dem mer enn andre. Han roser likevel statsminister Jens Stoltenberg for resolutt å ha grepet fatt i saken.

– Dette er en usedvanlig pinlig sak som påfører regjeringen noen riper i lakken. Statsrådene Støre og Strøm-Erichsen har imidlertid pådratt seg permanente bulker, sier han.

Share

– Har fulgt regelverket

Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at han selvfølgelig vil levere tilbake de fem afghanske teppene han har beholdt. Videre understreker han har betalt skatt av teppenes verdi og at selvangivelsen har blitt godkjent uten spørsmål fra ligningsmyndighetene.

– Jeg kan bare understreke at jeg får utrolig mye flere gaver som alle blir liggende i departementet eller som jeg avviser. Jeg har beholdt disse fem som minner fra Afghanistan, et land jeg har besøkt mange ganger og har sterke minner fra, og jeg har forholdt meg til regelverket, sier Støre.

Se reportasje (intervjuet er gjort før regelendringene ble annonsert. Reporter: Geir Solaas Moen)

Gullarmbånd

Også kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete har beholdt et kostbart armbånd som hun fikk av det Røkke-eide selskapet Aker Yards. Det forteller hun til TV 2 Nyhetene fredag.

– Da jeg var gudmor for «Bergensfjord» i 2006, ett år etter at jeg var blitt samferdselsminister, fikk jeg gudmorgave fra verftet. Det var en gave som var et armbånd i hvitt gull, og jeg fikk det taksert og betalte skatt for det.

– Hvor stor var verdien?

grunder_navarsete (Foto: Jan Helge Rambjør/TV 2)

– 26.500 kroner.

– Angrer du på dettte i dag?

– Ja, jeg gjør det. Jeg skulle ikke tatt imot det armbåndet. Jeg var den gangen opptatt av skattereglene og betale skatt for det. Det er nå tilbakelevert, sier Navarsete.