tomerikannonse
tomerikannonse

Lurt av Finn.no-selger

Flere studenter har betalt tusenvis av kroner for Macbooks de ikke får. Nå blir selgeren etterforsket for bedrageri.


TV 2 hjelper deg skrev i april i år om musikkstudenten Leif Pettersen som forskuddsbetalte for en Macbook på Finn.no.

Etter flere uker med venting, politianmeldelse og en sak på våre hjemmesider, betalte omsider mannen tilbake de 9000 kronene til Leif.

I ukene som fulgte fikk vi inn ytterligere tips om Finn.no-selgeren. Han er en mann i 20-årene fra Trondheims-området, men som nå etter det TV 2 hjelper deg erfarer har flyttet ut av landet.

Les også: Leif fikk endelig tilbake pengene sine

Les også: Her slår tyvene til. To dager senere lå de rådyre skiene til salgs på Finn.no.

Les også: Her pågripes Finn.no-svindleren

Les også: Strengere sikkerhetstiltak har gjort det vanskeligere for Finn.no-svindlere.

Bryter løfter

Tom-Erik Stefanussen (25) fra Senja og en politistudent som ønsker å være anonym har begge kontaktet TV 2 hjelper deg.

De to studentene kjenner ikke hverandre, men historiene deres er identiske.

Begge kom over selgeres MacBook-annonse på Finn.no i våres,begge forskuddsbetalte, ingen av dem fikk maskinen og verken politistudenten eller Stefanussen har fått tilbakebetalt de snaue 9000 kronene de overførte til trønderens konto.

Selgeren har tidligere sagt til TV 2 hjelper deg at det skjedde en «glipp» og at han hele tiden har ville betale tilbake pengene han mottok.

I april hadde TV 2 hjelper deg planlagt å skrive en sak om politistudenten, men da truet selgeren med å ikke tilbakebetale en krone om den kom på trykk. Selgeren overbeviste studenten om at pengene endelig ville tilbakebetales.

I forrige uke ble TV 2 hjelper deg kontaktet av Stefanussen. I sommer, etter allerede å ha ventet i flere måneder på pengene sine, ble han og selgeren enige om en tilbakebetalingsplan som innebar at Stefanussen skulle få overført 1000 kroner i måneden.

– Svigerfaren min reiste til slutt til Trondheim og snakket med ham i juni. Han lovte at pengene skulle begynne å komme inn på kontoen min i juli, sier Stefanussen til TV 2 hjelper deg.

Men pengene fra mannen i 20-årene kom aldri, og Stefanussen kontaktet TV 2 hjelper deg. Det viste seg også at pengene selgeren hadde lovt politistudenten heller ikke hadde dukket opp som avtalt.

– Jeg har heller ikke fått pengene han lovte meg. Pengene skulle bli overført i slutten av april sier politistudenten til TV 2 hjelper deg.

Etter å ha rådført seg med juristene på skolen, anmeldte studenten trondheimsmannen.

Truer med betalingsnekt

Etter å ha ventet siden mars på pengene sine, og heller ikke sett en krone til tilbakebetalingen selgeren skisserte, var begeret nådd for Stefanussen.

Han kontaktet selgeren og fortalte at han ville gå til media med saken sin om han ikke fikk tilbakebetalt hele beløpet han betalte.

I en mail skriver selgeren at han ikke vil la seg sverte av de missfornøyde kjøperne sine, og truer med å ikke betale en krone dersom TV 2 hjelper deg skriver om ham.

«Kan tilby deg 2000;- mnd fra 20. September. Tro det eller ikke, det er opp til deg. Men det er alt jeg kan klare. Og blir det sak på TV2 hjelper deg, så kommer det ikke en krone. »

Til TV 2 hjelper deg skriver selgeren at han har dårlig samvittighet for det som har skjedd, men om han blir han omtalt i media, så vil ikke kundene få en krone av det han skylder de.

«Tror du det framskynder at de skal få tilbake pengene sine? Tvert imot! Jeg vil gjøre alt i min makt for å ikke ha synlig skattbar inntekt om dette blir tilfelle.», skriver han i en mail datert den 30. august.

– Han sier han kan begynne å betale meg tilbake fra 20. september, men hvorfor skal jeg tro han denne gangen, spør Stefanussen som nå vil advare andre mot useriøse aktører på Finn.no.

I likhet med den andre studenten, har Stefanussen anmeldt selgeren, og håper nå at politiet kan rydde opp i saken.

– Klassisk bedrageri

Selgeren er før en kjenning av politiet i Trondheim, og har blitt bøtelagt for lignende saker tidligere.

Førstebetjent Morten Johnsen på vinningsavdelingen på Sentrum politistasjon i Trondheim sier til TV 2 hjelper deg at mannen er under etterforskning, og derfor er politiet sparsommelig med informasjonen de går ut med.

– Det er nå tre saker under etterforskning. Sakene dreier seg om klassiske bedragerisaker på Finn.no, forteller politiførstebetjenten.

Johnsen sier at mannen foreløpig ikke har vært inne til avhør, og de kan ikke svare på om han har flyttet ut av landet eller ikke.

Ekstra sikkerhet

Hos Finn.no er de klar over at Apple-produkter er populære salgsvarer for useriøse selgere. Selv om antallet klager har gått ned siden i fjor, holder de et ekstra godt øye med slike produkter.

– Vi bruker fremdeles disse ekstra sikkerhetstiltakene på de fleste Apple-produkter, deriblant Macbooker, men også på andre annonsetyper ved behov, uttalte Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet hos Finn.no til TV 2 hjelper deg tidligere denne uken.

Ikke forskuddsbetal på Finn

Av alle Finn.nos kunder, er det bare om lag 1000 personer i måneden som bruker nettsidens sikkerhetsgaranti for trygg betaling. Dette er et tall Vinden mener er altfor lavt.

– 1000 kunder i måneden er for lite. Det er en utfordring å få folk til å bruke denne, til tross for at den hindrer de aller fleste former for svindel. Vi forsøker derfor å videreutvikle tjenesten slik at den skal bli enda enklere å ta i bruk.

– Vi er i ferd med å innføre en SMS-verifisering på flere annonsetyper på FINN.no, og vi regner med at dette vil bidra til en ytterligere reduksjon i svindelforsøkene, forklarer Vinden.

Har du blitt lurt betalt for en vare du ikke har fått? Slik kan du få igjen pengene dine.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter