Cecilia Samartin med hennes roman«Mofongo» og tilhørende kokebok. (Foto: Martin Jacob Kristoffersen TV 2)
Cecilia Samartin med hennes roman«Mofongo» og tilhørende kokebok. (Foto: Martin Jacob Kristoffersen TV 2)

– Jeg skriver ikke bare for kvinner!

For første gang har Cecilia Samartins roman en gutt som hovedperson. Men hun avviser at det var et bevisst grep fra hennes side.

Kubansk-amerikanske Cecilia Samartin er en av Norges mestselgende forfattere for tiden. «Señor Peregrino», «Drømmehjerte» og «Salvadoreña» ble liggende i månedsvis på bestselgerlistene.

Det er et litt av et mysterium for henne hvorfor bøkene hennes er så populære i Norge.

– Jeg har stilt meg selv dette spørsmålet mange ganger. Jeg tror det har med at nordmenn er er så globalt orienterte og så interesserte i andre kulturer. Bøkene mine gir et intimt innblikk i eksotiske kulturer. Men også litt innsikt i immigrantenes miljøer, sier Samartin, som selv utvandret fra Cuba til USA.

Ung gutt med hjertefeil

Nå er Cecilia Samartin aktuell med ny bok.

«Mofongo» handler om en ung gutt med en medfødt hjertefeil som drømmer om å bli fotballspiller. Det er den første boken hennes som ikke har en kvinnelig hovedperson, men Samartin avviser at dette var tilsiktet.

– Jeg tror det var noe som utviklet seg naturlig. For lenge siden møtte jeg en gutt i nedre Los Angeles med en alvorlig medfødt hjertefeil. Jeg kommer aldri til å glemme ham. Han hadde så mye liv.Til tross for de fysiske begrensningene han hadde, er han en av de mest livlige personene jeg noensinne har møtt. Dette gjorde inntrykk på meg, sier Samartin, til God morgen Norge i dag.

– Han var gjemt i underbevisstheten, og kom først frem når jeg satte meg ned og begynte å skrive. Boken er selvfølgelig fiksjon, men basert på ekte opplevelser, sier hun.

– Jeg skriver ikke bare for kvinner!

Bøkene til Samartin er særlig populære blant kvinner. Det har hun merket seg, men hun sier at en betydelig andel menn også leser dem.

– Jeg tror at grunnen til at det er flest kvinner som leser romanene mine er at det er veldig mange følelser i bøkene, og at de er veldig karakter-drevet. Men det er også mange menn som leser dem. Jeg ser ikke på meg selv som en forfatter for kvinner, sier Samartin, og legger til:

– Finn Schjøll leser jo bøkene mine.

Samartin sier at «Mofongo» blir litt annerledes enn de andre bøkene. Vi kan forvente å bli både underholdt og beveget.

Forfatter og terapeut

Forfatteren jobber også som terapeut. Det har hun ikke tenkt å slutte med. Pasientenes historier og opplevelser er en viktig inspirasjonskilde for henne.

– Pasientenes historier blir en del av meg. Men de har ingen problemer med at jeg er forfatter, ikke alle vet at jeg er forfatter engang. De gir meg kun inspirasjon, det er ikke slik at det er noen som kjenner seg igjen i boken. Jeg tror ikke det fins en bedre karriere for en forfatter enn en terapeut. Du får høre alle de fantastiske historiene, det er en fantastisk ressurs.

Samartin avslører at hun jobber nå med en bok basert på historien i «Señor Peregrino»

Jeg liker vanligvis ikke forløpere eller oppfølgere fordi de ender ofte opp med å være en skuffelse eller ikke nå opp til originalen. Men jeg fikk lyst til å skrive en forhistorie bak en av personene i «Señor Peregrino», så det er mitt neste prosjekt, avslører hun.

Mat for sjelen

«Mofongo» er også nasjonalretten i Puerto Rico. Mat er en sentral del i bøkene til Samartin. Hun sier det er et virkemiddel for å få leserne til å tro at de er i en annen verden, og at mat er en viktig del av det.

– Bøkene mine handler ofte om mennesker som har forlatt hjemlandet sitt. Maten er en viktig bestanddel i livene deres, siden den representerer kulturen deres, det er det eneste som ikke har forandret seg.

Samartin sier at mat nesten har en egen personlighet i bøkene, og at dette har inspirert henne til å skrive en kokebok, «Mat for sjelen».

Klikk her for en av oppskriftene fra kokeboken til Cecilia Samartin.