mathilde_moland (Foto: TV 2)
mathilde_moland (Foto: TV 2)

Mathilde Moland: – Det haster veldig å få dem hjem

Moren til Tjostolv Moland sier det er bra at myndighetene i Kongo nå åpner for utlevering av de to dødsdømte nordmennene, men tør ikke slippe jubelen helt løs.

Myndighetene i Kongo betinger at Joshua French og Tjostolv Moland betaler en erstatning de pårørende godtar før det kan skje en utlevering av de dødsdømte nordmennene.

Lang prosess

– Det som er klart er at kongolesiske myndigheter setter et villkår om at Moland og French blir enige med de pårørende i saken om et rimelig erstatningsoppgjør. Deretter anser de det som ukomplisert å få gjennomført en soningsoverføring, sier departementsråd Morten Ruud fra Justisdepartementet til TV 2.

Les mer: Åpner for utlevering av Moland og French

Nordmennenes adokvat Morten Furuholmen sier til TV 2 at dette er gode nyheter.

– De er veldig utmattet og frustrerte så jeg tror de tar dette som et positivt tegn. Det tenner et håp om en løsning om at de kan komme hjem til Norge i løpet av kort tid.

(Saken fortsetter under)

454716

Moren til Tjostolv Moland er fortsatt usikker på om løsningen er nær.

– Det er positive signaler, men jeg står fortsatt godt plantet med begge beina på jorda. Jeg vet at her skal de gjøres en avtale med de pårørende og andre som vil ha penger. Det er en stykke vei å gå, sier Moland på telefon til TV 2 Nyhetene torsdag kveld.

Stor erstatningssum

Moland og French er dømt til døden tre ganger, blant annet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i 2009. I den siste dommen ble de dømt til å betale drøyt 30 millioner kroner til Kasongos familie.

Mathilde Moland vet ikke hvor høy erstatningsssummen må være før de pårørende vil godta den.

– Men de summene som er bestemt i rettssalen er nok ikke det det ender opp på. Jeg tror de forsatt kan bli ganske store summer som de vil forlange. Det må komme ned til et beløp som går an å betale.

I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)
I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)

– Uten strøm og vann

Gjennom sommeren har norske myndigheter arbeidet for å få nordmennene utlevert, men Justisdepartementet har tidligere uttalt at det kan ta tid før man kommer i gang med forhandlingene. Nå kan det altså se ut til at man kan få fortgang i prosessen.

En norsk delegasjon reiste mandag til Kishansa for å innlede forhandlinger med kongolesiske myndigheter om soningsoverføring for nordmennene.

Moland har stadig telefonkontakt med sønnen og forteller at det nå begynner å haste med å få Tjostolv og kameraten Joshua French hjem til Norge.

– Det begynner å haste veldig med å få dem hjem. De har forferdelige forhold i fengselet. For noen uker siden hadde de verken strøm eller vann. Og da jeg snakket med Tjostolv i forigårs som sa at det hadde vært to dager da de ikke hadde hatt strøm.

Ga opp rettsapparatet

French og Moland er begge er dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Moland er også dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Spionasjetiltalen mot Norge er frafalt i denne tredje rettsrunden.

Etter den siste dødsdommen gjorde nordmennene det klart at de ikke kom til å anke.

Kongolesiske myndigheter har ikke stilt noen krav om hvor lenge nordmennene eventuelt skal sone i Norge.