FANGEOPPRØR: Det skal være et fangeopprør på gang i fengselet hvor nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter i Kongo, skriver Dagbladet.  (Foto: STRINGER/Afp)
FANGEOPPRØR: Det skal være et fangeopprør på gang i fengselet hvor nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter i Kongo, skriver Dagbladet. (Foto: STRINGER/Afp)

Åpner for utlevering av Moland og French

Myndighetene i Kongo åpner for utlevering av de to dødsdømte nordmennene, men betinger at de betaler en erstatning de pårørende godtar.

Det opplyser departementsråd Morten Ruud fra Justisdepartementet til NTB.

– Kongolesiske myndigheter setter som betingelse at Moland og French blir enige med de pårørende i saken om et rimelig erstatningsoppgjør. De har sagt at når det er på plass, er det ikke noe formelt i veien for en utlevering, sier Ruud.

UD har en delegasjonen i Kongo for å forhandle om en mulig utlevering av de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. Ruud har ledet den norske delegasjonen i to møter med myndighetene i Kinshasa denne uken.

Uklart beløp

Det er ikke diskutert noen konkrete erstatningssummer, men det er på det rene at det ikke skal være snakk om så høye summer som har figurert i rettssakene mot de to.

– Det blir opp til de to partene å bli enige om, sier Ruud.

 Det er lange dager i sentralfengselet i Kisangani, men ikke alle vil høre på presten som holder gudstjeneste. Heller ikke Tjostolv Moland og Joshua French som hviler ut i cella si søndag formiddag. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Det er lange dager i sentralfengselet i Kisangani, men ikke alle vil høre på presten som holder gudstjeneste. Heller ikke Tjostolv Moland og Joshua French som hviler ut i cella si søndag formiddag. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Dømt til døden

French og Moland sitter fengslet i Kisangani, dømt til døden for drap på sjåføren Abeidi Kasongo i 2009.

Norske myndigheter har imidlertid fått forsikringer om at dødsommen ikke blir fullbyrdet.

Les også: Moland og French dømt til døden igjen

Tung materie

Gjennom sommeren har norske myndigheter arbeidet for å få nordmennene utlevert. Så sent som i juli var det imidlertid fortsatt uklart om dommen mot French og Moland var rettskraftig.

– Når kan nordmennene være tilbake på norsk jord?

– Det er ikke naturlig for meg å spekulere i det. Så må man først få en rettskraftig dom, og så må man se om der er ønske om forhandlinger om overføring, sa informasjonsmedarbeider Kjetil Elsebutangen i UD til tv2nyhetene.no i juni.

Ga opp rettsapparatet

Etter den siste dødsdommen gjorde nordmennene det klart at de ikke kom til å anke.

– Det betyr ikke noe om vi anker eller ikke. Saken blir sendt tilbake til de samme dommerne. Det er meningsløst med en ny rettssak ettersom vi ikke kan oppnå rettferdighet i denne militærdomstolen, uttalte forvarer André Kibambe til AFP i juni.

(NTB/TV 2)