MER HODEBRY FOR JENS: Ifølge Dagens Næringsliv skal statsminister Jens Stoltenberg ikke ha oppgitt gaver han mottok under et offisielt besøk i India. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
MER HODEBRY FOR JENS: Ifølge Dagens Næringsliv skal statsminister Jens Stoltenberg ikke ha oppgitt gaver han mottok under et offisielt besøk i India. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Rødgrønn bunnotering

De rødgrønne regjeringspartiene får sin laveste oppslutning siden de overtok makten etter valget i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2.

Share

Lavere enn Jagland

Samlet har de tre rødgrønne partiene nå en oppslutning på 36,6 prosent. Dermed har de nå lavere oppslutning enn da tidligere statsminister Thorbjørn Jagland i 1997 valgte å stille ultimatum til velgerene om Arbeiderpartiet alene fikk lavere oppslutning enn 36,9 prosent.

– Dette er lavere enn Thorbjørn Jagland i sin tid satt som en grense, sier professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

Statsminister Jens Stoltenberg er langt fra tilfreds med situasjonen på målingene.

– Det er alvorlig at vi i følge flere meningsmålinger har klart dårligere oppslutning enn i fjor, sier Stoltenberg.

– Thorbjørn Jagland valgte å si stopp stopp på 36,9. Hvor langt ned skal denne regjeringen før du sier at det ikke er velgerstøtte nok til å fortsette å regjere?

– Nå er det valgresultatet som avgjør. Vi tar meningsmålinger på alvor, sier Stoltenberg.

Langt fra flertall

De tre trødgrønne partiene ville fått 65 mandater dersom det var stortingsvalg i dag. Det er langt unna de 85 mandatene som ville sikret Høyre og Fremskrittspartiet flertall. Men også et tredje regjeringsalternativ Høyre, KrF og Venstre puster de rødgrønne i nakken med 63 mandater.

Valgforsker Hanne Marthe Narud mener situasjonen er mer dramatisk for Arbeiderpartiet enn de to andre regjeringspartiene.

– Det er Arbeiderpartiet som har mistet flest velgere. Tallene forteller om en regjering som sliter, sier Narud.

Se alle tallene i målingen her

Ap mest tilbake

Arbeiderpartiet går mest tilbake på septembermålingen med 1,9 prosentpoeng til 26,8 prosent.

BEDRE TIDER: Liv Signe Navarsete, Trond Giske, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen vinker på Slottsplassen 20. oktober 2009. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/SCANPIX)

– Disse tallene bekrefter det nivået vi har hatt en stund som er lavt og dårlig nivå. De menings-målingene tar jeg alvorlig for det er et mye lavere nivå enn det vi fikk ved valget, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til tv2nyhetene.no.

Bakgrunnstallene viser at bare 57 prosent av velgerene som sier de stemte Arbeiderpartiet høsten 2009 ville ha gjort det samme i dag.

Blå opptur

Høyres fremgang fortsetter og partiet går frem med 1,3 prosentpoeng til 26,6 prosent. Det er den høyeste oppslutningen Høyre har hatt på målingene fra TNS Gallup siden valget i 2001.

Bakgrunnstallene viser at Høyre nå står like sterkt blant kvinner som menn. Blant de spurte i målingen nord for Dovre er Høyre nå større enn Fremskrittspartiet.

Men også Fremskrittspartiet går frem med 0,6 prosentpoeng til 23,2 prosent.

Se reportasje (reporter: Robin Krüger)

Småpartiene

Kristelig Folkeparti er størst av de små partiene med en oppslutning på 5,7 prosent (+ 0,6). Sosialistisk Venstreparti får 5,3 prosent (- 0,4), Venstre 5,2 prosent (+ 0,3) og Senterpartiet 4,5 (- 0,2).

Rødt får en oppslutning på 1,3 prosent som i august mens andre partier og lister får 1,3 prosent (- 0,4).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1063 personer i tidsrommet 25. - 31. august. Feilmarginen er +/- 1,5 - 2,8 prosent, størst for de største partiene.