New York skyline. (Foto: Inge Lundereng)
New York skyline. (Foto: Inge Lundereng)

Dette bør du få med deg i New York

Om verden har en magnet, så er det New York.

Byen som en gang var så kriminell at man nesten ikke torde bevege seg utendørs etter mørkets frambrudd, er blitt tryggere enn Oslo. Dagens New York er rett og slett et spennende sted å gå seg vill.

Søk på flyreier her!

Lunger av ro

CENTRAL PARK: Her kan man ikke lenger ta seg en røyk. (Foto: TINA FINEBERG/Ap)
CENTRAL PARK: Her kan man ikke lenger ta seg en røyk. (Foto: TINA FINEBERG/Ap)
Som for eksempel i Central Park, parken over alle parker i den vestlige verden.
I høylytte, bråkete New York går det til og med an å finne fred og ro. I parken på Manhattan er det om sommeren så grønt, frodig og stille at alt man hører er en mikstur av rislende vann fra kunstige små bekker og fuglekvitter.

Kuperte Central Park består av 800 mål grøntariale og ligger i hjertet av Manhattan. De aller fleste dagene er parken fylt med joggere, rulleskøyteløpere, syklister, fotturister og glanende turister. Her kan man finne seg en benk og bare se på folk som spiller fotball, har piknik i det fri eller er ute på sin første date.

Central Park ble anlagt som offentlig rekreasjonsområde i 1853. Vi nordmenn har også litt hevd på parken. Det var nemlig norskamerikaneren Frederick Olmsted som sammen med landskapsarkitektkollega Calvert Vaux utformet den.

Central Park fikk i 1963 hedersbevisningen «et nasjonalhistorisk landemerke».

Les også: Dra på spennende jentetur i høst

«Landsbyene»

Bydelen Greenwich Village var en gang beatgenerasjonens verdenshovedstad og er fremdeles verdt et besøk. Dagens Village framstår til kontrast fra den gangen nærmest renvasket og fylt med merkebutikker, rene og pene barer og restauranter.

Her kan du besøke de kjente coffee housene hvor poetene debuterte sine dikt og folkesangerne sine nyeste låter. De har fått nye eiere, ny innredning, men samme, gamle legendariske navn og vegger fulle av bilder fra 1950 og 1960-årene.

Klikk på værboksene til høyre for fullt varsel!

Harlem er også en bydel man bør avlegge en visitt. Da Bill Clinton for åtte år siden flyttet ut av Det hvite hus tok han med seg pikkpakket sitt og noen av sine mest trofaste medarbeidere til den svarteste av alle New Yorks bydeler. På 125. gate – Harlems hovedgate – etablerte han sitt kontor.

Og siden den gangen har Harlem aldeles skiftet ansikt. Den en gang så fattige og kriminelt belastede bydelen har blomstret opp økonomisk og kulinarisk fordi folk med penger og innflytelse har flyttet inn.

Gjennom New Yorks turistkontor kan man også melde seg på guidede turer gjennom bydelen.

Les også: Hit drar du på macho høstreiser

Må ikke være dyrt

New York - foto iStockphoto com1 (Foto: iStockphoto)
New York - foto iStockphoto com1 (Foto: iStockphoto)

Selv i New York hvor det gjerne koster ett par tusen kroner per person nesten før man setter seg, går det an å spise og drikke både flott og fasjonabelt for en billig penge om man bare kommer seg unna de mest populære turisttråkkene.

Et godt tips i så måte er Otto Enoteca (ottopizzeria. com). Den i USA kjente kjøkkensjefen Mario Batali eier denne pizzarestauranten på One Fifth Avenue hvor man kan få servert en pizza som holder i lange baner for en person for cirka 75 kroner, snaut 50-lappen for en salat mens man må ut med rundt 60 kroner for en drink.

I tillegg finnes det mange små bydelsrestauranter – gjerne med ny amerikansk kokkekunst eller et franskinspirert kjøkken – hvor to personer kan spise og drikke for under 600 kroner. Et godt tips er å spørre de som bor i New York. Alle har en hemmelig liten restaurant i sitt nabolag.

Café Loup på 105 W. 13th Street i kultursmeltedigelen Greenwich Village er et godt eksempel i så måte. Her er prisen på den faste menyen satt: salat eller suppe, kylling eller fisk pluss dessert koster rundt 180 kroner per person. Her nyter man kveldstimene til tonene fra levende pianomusikk sammen med stamgjester som bor rundt hjørnet.

Selv for konsertbilletter finnes det billige alternativer. Det første man bør gjøre er å stikke innom TKTS, et billettutsalg hvor usolgte og/eller uavhentede billetter til samme kveld selges til halv pris eller enda billigere.

Sjekk oppdaterte flytider her

Fakta om New York:

USAs mest folkerike by heter offisielt City of New York, ligger i delstaten New York og har 8,5 millioner innbyggere. Storbyområdet, det vil si midtbyen og dens tilstøtende forsteder og boligområder, teller rundt 20 millioner mennesker og er et av verdens mest folkerike byområder.

New York består av fem bydeler, såkalte boroughs. De er Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island.

Presenteres i samarbeid med magasinet REIS