Jentene i klart flertall på meteorologistudiet

23 av 30 nye meteorologi- og oseanografistudenter ved Universitetet i Bergen er jenter. Siri Kalvig får æren for den høye kvinneandelen.

BRUTT BARRIERER: Siri Kalvig får mye av æren for den høye kvinneandelen på meteorologi  og oceanografistudiet.  (Foto: SCANPIX)
BRUTT BARRIERER: Siri Kalvig får mye av æren for den høye kvinneandelen på meteorologi og oceanografistudiet. (Foto: SCANPIX)

Harald Åge Sæthre, prosjektleder ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB), forteller til studentavisen Studvest at det skjedde en omveltning på studiet rundt 2000–2001.

– Det gikk fra å være det mest mannsdominerte studiet til å bli det mest kvinnedominerte studiet, og det sammenfaller veldig med da Siri Kalvig kom på fjernsynsskjermen, sier han, og forteller at denne jenteboomen kun gjelder dette ene studieprogrammet på matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Brutt en barriere

Sæthre tror Kalvig har brutt en barriere for mange jenter.

– Det er ikke lenger noe sosialt nederlag å studere meteorologi og oseanografi for jenter, sier han.

Siri Kalvig er glad for at flere kvinner velger realfag.

– Det er jo veldig bra at så mange jenter studerer meteorologi og oseanografi, men vi trenger økt rekruttering til realfagene fra begge kjønn, sier den kjente meteorologen, Siri Kalvig.

Ikke samme tendens i Oslo

Kalvig mener likevel at det bør være flere kvinner i det offentlige rom med teknologi- eller naturfagutdannelse.

Ved Universitetet i Oslo har de imidlertid ikke sett noen tilsvarende jenteboom. Der er kun 26 av 94 nye studenter på studiet fysikk, astronomi og meteorologi kvinner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2