Kokken Botin  har servert gjestene spedgris helt siden 1725. Ernest
Hemingway spiste jevnelig her.
Kokken Botin har servert gjestene spedgris helt siden 1725. Ernest Hemingway spiste jevnelig her.

Slik opplever du Madrid - Livet som det burde vært

Madrid er voldsomt overstrømmende og ganske enkelt litt mer slik man vil livet skal være.

Få steder utforsker ekstremitetenes ytterpunkter lenger enn Madrid. Ytterlighetene finnes innen det meste, ikke minst i klimaet.

Ytterpunktenes by

Den som dras mot urbane og menneskelige ytterpunkter, finner seg raskt til rette. Mer enn noen annen by vibrerer Madrid av en slags utålmodig, kollektiv lengsel etter nytelse, glede.

På en herlig måte hever man også røsten mer her enn i andre byer, om enn på en positiv måte. For i Madrid dras man automatisk mot de mest høylytte barene. Der spennende, lokale mennesker prater vilt, omgås, gestikulerer, liker hverandre og inviterer gjerne fremmede med på det hele.

Madrid bader i ekstrem arkitektur og design.
Madrid bader i ekstrem arkitektur og design.

Og er det så rart at man faller pladask for en by der det alltid anses fint å ta en liten kraftblund, sove en kort stund midt på dagen? For siden å komme tilbake igjen i løpet av ettermiddagen og kvelden, fylt av ny energi.

Les også: Dette bør du få med deg i New York

Vugger til byens rytme

Det gjelder å vite hvor og når befolkningen her går ut. Hvis du vil spise en sen frokost med selskap er det bare å vente på alle de arbeiderne som kun fikk i seg en rask frokost og allerede ved titiden inntar en slags andre frokost. For en del er det forlengst på tide med en rask liten øl. Så kommer den herlige miksen av sen lunsj fra 14.00, etterfulgt av siesta. Midt i alt dette lærer man seg at ettermiddag en het sommerdag kan bety rundt klokken 20.00.

Så våkner da byen lett til live på nytt. Den glade timen mange andre byer har rundt 18-tiden, har her lett for å bli 21:00–22:00. Og bruset, hysteriet, gleden rundt middagsbordene i alle kroene synes ennå i dag å være aller størst sånn mellom 22.00 og 24.00.

Barene opplever selvfølgelig et nytt trøkk når alle som skal ha et glass til på hjemveien blander seg med de som skal ha en drink på vei ut i natten uten slutt. Madrid er en av de få byene som har sin kanskje mest kraftfulle trengsel i trafikken midt på natten.

Madrids kvelds- og natteliv er harmonisk og sympatisk, befridd fra den offentlige fylleopphisselsen, høylytte skuffelsen eller kvelende bitterheten som gjennomsyrer mange andre breddegraders byer og netter.

Les også: Dra på spennende jentetur i høst

Spania på et brett

Juan Monge på sjarmerende La Fragua De Vulcano.
Juan Monge på sjarmerende La Fragua De Vulcano.

Skal man kunne si noe om en bys sjel, er det ofte nok å se på den maten innbyggerne samler seg rundt. Det store med Madrid er at selv om den på nulltid har feid inn på den internasjonale kulturarenaen, så er den likevel en av de storbyene som best har lykkes i å bevare sin egenart og personlighet. For det utålmodige, det varmblodige, det åpne, sexy og temperamentsfulle, finnes selvfølgelig også i kjøkkenet.

Madrid er den ubestridte scenen også for det øvrige Spania, og alt det beste spanjolene kan vise frem finnes her. Noen nyter blekksprutskiver på en seng av poteter, med sterkt innslag av paprika, en ekte galicisk «pulpo gallego». Og alle elsker vi en andalusisk «gazpacho», finnes det egentlig en bedre kald suppe? Når så den berømte kulden i Madrid slår til, er det ingenting som trøster like godt som «fabada asturiana», en rykende het og kraftig bønnesuppe fylt med blodpølser.

Les også: Taxfree-kvoter – så mye har du lov til å ta med hjem

Moderne kjøkken

Selvsagt har Madrid sin skarpt elegante, fyrige moderne motpol til alt det burlesk sympatiske og røkduftende. En estetisk eksaltert og eklektisk skare intellektuelle livsnytere valfarter til Madrids nye kokker, restaurantchefer og den nyskapende matkulturen som har eksplodert.

Noen spiser innvollene og den hippe maten på Santceloni, naturlig nok sammen med en av den nye tidens nesten religiøst opphøyde katalanske viner. Andre har bestilt lang tid i forveien hos Fernando Pérez Arellano og Itziar Rodríguez på Zaranda, og sverger på at det er det beste de vet. Byens mest omsvermede kokk, Sergi Arola, lærling fra El Bullis Ferran Adría i Barcelona, har forlatt sitt pretensiøst minimalistiske Michelinstjerneprydede La Broche, og åpnet det varmere og mer harmoniske Sergi Arola Gastro.

Som en faderlig bror

Når drosjen glir inn i Madrid, kan byen fortsatt gi et pompøst og svulstig inntrykk à la Washington eller Wien. Det er en by skapt og preget av konger, militæret, politisk makt og imperier for å dominere, kontrollere og imponere. Men det litt formelle preget byen fortsatt har i dag viser seg heller å være broderlig, iblant farbroderlig, og rommer mye varme.

Rommene på Hotel Puerta America innredet av
den britisk-irakiska stjernedesigneren Zaha Hadid
Rommene på Hotel Puerta America innredet av den britisk-irakiska stjernedesigneren Zaha Hadid
Og om man vil vende ryggen til de grandiose torgene, de pampete slottene og alt det kongelige, så er ingenting enklere enn det. Raskt finner man sine smågater og myldrende strøk, sitt lille kryss og mer menneskevennlige små torg.

Ved de små torgene i La Latina finnes mye av det som er nytt og atpåtil kult, især er det verd å være her søndagsettermiddagene på en av brunsjkafeene rundt de tre små torgene Plaza del Humilladero, Plaza de San Andrés eller Plaza de la Paja.

Andre favoritter er selvsagt bydelen Malasaña, de i dag modne og mer grunge-aktige kvartalene fra La Movidas glade dager. Den store møteplassen er Plaza dos de Mayo, der alle kafeer er fylt med strebende «intellos» og «bobos», ivrig diskuterende den sosiale, politiske og kreative utviklingen i byen.

På den andre siden av det store og hippe handlestrøket Calle Fuencarral, brer fornøyelsesdistriktet Chueca seg utover. Her samles og blandes alt det gamle og tradisjonelle og bohemsk enkle med alt det nye og halvgamle homsete. Ifølge mange er dette det mest frie og fortettede homsedistriktet i Europa, ifølge andre en vulgær overkommersialisert getto som har begynt å vri seg i angst mens den venter på noe nytt.

Sjekk oppdaterte flytider live her

Spenstig og elegant

Begir man seg over mot den store paradegaten, Paeso de Recoleto, havner man i en stikk motsatt verden. Få kvartaler er så høyborgerlig spenstige og elegante som Salamanca. Men akkurat som i Madrid for øvrig, føles ikke dette like søvnig eller trist som lignende områder i Stockholm, Paris eller New York. For Salamanca er stedet hvor businessmenneskene og elegante butikker kjemper i temperament og fyrighet mot utsøkte restauranter og kafeer. Det hele forenes til slutt i et ekstremt natteliv.

Vil man i stedet bort fra det etablerte, dit alle de ”riktige” unge fremdeles går på vårbeite, så er Condu Duque de aller siste og kuleste kvartalene å henge ved. Der kan man fremdeles, i sidegatene rundt fantastiske Plaza de las Comendadoras og Plaza de los Guardias de Corps, tro at alt det nye ikke bare skal bli «same same, but different».

Presenteres i samarbeid med magasinet REIS.