Fredrik Reinfeldt (Foto: Thierry Charlier/AP/SCANPIX)
Fredrik Reinfeldt (Foto: Thierry Charlier/AP/SCANPIX)

Reinfeldt kjemper for å bli historisk

Fredrik Reinfeldt kjemper for å bli gjenvalgt som statsminister i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire år siden var Fredrik Reinfeldt den store seierherren ved valget i Sverige. Nå kjemper han for å bli gjenvalgt og kan dermed bli historisk.

Rekordvalget

Reinfeldts parti Moderaterna gikk frem hele 10,9 prosentpoeng fra 2002. Det er den største fremgangen for noe parti siden det ble innført allmen stemmerett for kvinner i nabolandet ved valget i 1921.

Hele 37 prosent av velgerne som stemte både ved valgene i 2002 og 2006 byttet i følge valgundersøkelsen parti ved det siste valget. Det var ny rekord i Sverige. Den største velgerstrømmen gikk fra Socialdemokraterna til Moderaterna.

Rundt 150.000 velgere som stemte på Socialdemokraterna i 2002 valgte å gi sin stemme til Modertarena fire år senere.

Det betyr at rundt åtte prosent av Socialdemokraternas velgere fra 2002 valgte å stemme på Fredrik Reinfeldts parti fire år senere. I følge valgundersøkelsen fra 2006 er dette den høyeste andelen direkteoverganger som har skjedd mellom de to største partiene i landet.

Les også: Da Sverige ble blått

Det nye arbeiderpartiet

Da Reinfeldt for fire år siden stilte som statsministerkandidat for første gang var han 41 år.

– Jeg har fremtiden foran meg, sa Reinfeldt da TV 2 portretterte ham foran valget for fire år siden.

Foran valget i 2006 fornyet Reinfeldt Moderaterna. Politisk tok partiet et skritt inn mot sentrum og tok kallenavnet "Det nya arbetarpartiet"

Men to av tre som stemte på partiet var fortsatt og bare 22 prosent av de som stemte på Moderaterna karakteriserte seg selv som arbeidere, i følge den svenske valgundersøkelsen.

Video: reinfeldt

Hun vil overta

Mens Fredrik Reinfeldt for fire år siden var svært populær og fungerte som stemmesanker for de borgerlige partiene, var den daværende statsministeren Göran Persson det motsatte.

Hans etterfølger Mona Sahlin sliter også på popularitetsmålingene. Partiet lå ved starten av valgkampen dårligere an på målingene enn valget i 2006 som var det dårligste for det sosialdemokratiske partiet i nabolandet siden 1914.

Les også: Kampen om Sveriges framtid

For første gang går Socialdemokraterna til valg sammen med andre partier som et rødgrønt alternativ.

Dersom Mona Sahlin vinner valget blir hun Sveriges første kvinnelige statsminister.