BRUKTE FOTBALLSPRÅK: Erna Solberg fikk stor applaus fra partimedlemmene da hun holdt tale under høyres gruppekonferanse på Radisson Blu hotell på Gardermoen. (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)
BRUKTE FOTBALLSPRÅK: Erna Solberg fikk stor applaus fra partimedlemmene da hun holdt tale under høyres gruppekonferanse på Radisson Blu hotell på Gardermoen. (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)

Høyre størst i august

Høyre er størst på gjennomsnittet av meningsmålingene i august.

Etter at alle de nasjonale meningsmålingene i august er publisert, sniker Høyre seg forbi Arbeiderpartiet.

Første gang

Høyre kan notere seg for et gjennomsnitt på 27,3 prosent på målingene i august, mens Arbeiderpartiet bare får 26,7 prosent. For første gang siden TV 2 startet med løpende gjennomsnittsberegning av målinger i 2005 kryper Høyres kurve forbi Arbeiderpartiet.

Se alle tallene fra målingene og gjennomsnittet her.

Arbeiderpartiet har vært størst på gjennomsnittet av målinger siden høsten 2008 da Frp i drøyt tre måneder ledet på snittet av målingene.

Fremskrittspartiets gjennomsnittlige oppslutning i august er 22,8 prosent. Det er 0.1 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i fjor høst.

Fornøyd leder

– Dette er jo veldig hyggelig. Jeg var overveldet da den første målingen hvor vi var størst kom i juli, sier partileder Erna Solberg til tv2nyhetene.no. Hun medgir at hun er litt overrasket over at partiet har klart å holde stand på topp.

Ifølge Solberg er det flere grunner til de gode målingene.

– Dette skyldes at vi fremstår som et alternativ som har flere svar på hvordan fremtiden vil bli enn det regjeringen har. Vi har fått frem hvordan vi vil bygge veier raskere, og hvordan vi mener skolen skal bli bedre – med bedre lærere.

Høyrebyen Bergen

Solberg understreker at en del av Høyres suksess bygger på regjerningens problemer den siste tiden.

– Det hjelper at regjeringen har gjort det dårlig. Mens vi fremstår som konstruktive og samarbeidsvillige, har regjeringspartienes politikk blitt avsporet av krangel.

Høyre-lederen har tro på at den gode utviklingen vil kunne holde seg frem mot valget neste år. Hun påpeker at partiet tradisjonelt oppnår gode resultater i kommunevalg, og mange ordførere og byrådsledere er svært populære.

– Selv om Høyre oppnår gode tall på nasjonale meningsmålinger, kan det ikke måle seg mot Monica Mælands rekordmåling i Bergen, sier Solberg.

I en meningsmåling gjort for BT og NRK tidligere denne måneden sa hele 39 prosent at de ville ha stemt Høyre om det var stortingsvalg i dag.

SV størst av de små

Gjennomsitttet av målinger publisert i august viser at SV er størst av småpartiene med 5,6 prosent, tett fulgt av KrF og Senterpartiet med henholdsvis 5,4 og 5,0 prosent.Også Venstre har klatret over sperregrensa med en oppslutning på 4,7 prosent på gjennomsnittet.