Illustrasjonsbilde av elever i grunnskolen. (Foto: TV 2)
Illustrasjonsbilde av elever i grunnskolen. (Foto: TV 2)

Foreldre motiverer barna for dårlig

Mange foreldre må bli flinkere til å engasjere og motivere barna når det gjelder skole og lekselesing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tiden er inne for å mobilisere foreldreressursene, mener Foreldreutvalget for grunnutdanningen.

55.000 håpefulle førsteklassinger har nå entret klasserom og skolegårder over hele landet. De har alle lagt ut på en lang reise hvor prestasjonene i skolen for mange vil få stor betydning for det voksne liv. Enkelt sagt tar skolen tar seg av læring, mens foreldrenes oppgave er å motivere og stimulere barna.

NETTMØTE: Hvordan kan du bidra til ditt barns skolegang?

Share

– Undervurderer egen betydning

– Det er veldig mange foreldre som gjør en kjempegod innsats, men det er også mange foreldre dessverre, som undervurderer sin betydning i forhold til påvirkning på sine barns læring og motivasjon for læring i skolen. Her må både foreldre og skolen gjøre en innsats for at foreldre skal komme mer på banen, sier Loveleeen Brenna, leder for Foreldreutvalget for

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Loveleen Brenna. (Foto: TV 2/)
grunnutdanningen (FUG).

Faglig sett gjør ikke norske elever det så bra som man ønsker. Det viser flere internasjonale studier og sammenligninger. Frafallet i videregående skole er stort og mange bekymrer seg for mangelen på motiverte og kvalifiserte studenter til høyere studier.

Det er sprøytet inn hundrevis med millioner for å bygge og utvikle utdanningsinstitusjonene. En rekke omfattende reformer er innført, men resultatene vente på seg. Dermed rettes søkelyset og kritikken ofte mot skolen og utdanningsmyndighetene. Nå erkjenner en rekke eksperter overfor TV 2 at det er på tide å rette søkelyset mot foreldre.

– Kanskje noen foreldre lett kan litt tilbakelente forhold til skolen, mens de kanskje er mer engasjert i forhold til idrett. Så her må vi nok finne en ballanse. Barn trenger foreldres oppmuntring og støtte også i skolesammenheng, sier Brenna.

– Hva skal til?

– Jeg ønsker jo at alle foreldre skal engasjere seg i barns skolegang og kanskje gå et lite skitt ekstra i forhold til innsats. Et kvarter eller 20 minutter ekstra hver dag vil gjøre en stor forskjell i deres barns skolegang, sier hun.

– Tiden er inne

Brenna erkjenner at det har vært lite fokus på foreldrenes enorme påvirkningskraft, når en har diskutert skole og prestasjoner. Forskning viser at foreldre tross alt er barnas fremste forbilder inntil de når tenåringsalder. Foreldre har dermed en unik posisjon når det gjelder å skape engasjement og motivasjon rundt skolen, som er helt avgjørende for å skape flere skoleflinke barn og unge.

– Jeg tror nok at vi har underkommunisert foreldrenes betydning. Og det er lite fokus på foreldrenes betydning i lærerutdanning og skoleutdanning. Jeg tror tiden er inne nå for å mobilisere foreldreressursen og foreldrekreftene for å løfte den enkelte elev både faglig og sosialt i skolen, presiserer Brenna overfor TV 2 Nyhetene.

Tidkrevende fritidssysler, foreldres egne karrierer og travle hverdag, gjør at det ofte blir knapt med tid til å snakke om skole og motivere barna. Flere foreldre må bli flinkere til å motivere sine håpefulle til god skoleinnsats, mener en rekke eksperter TV 2 har snakket med.

NETTMØTE: Hvordan kan du bidra til ditt barns skolegang?

Stort potensial

– Det er en klar sammenheng mellom foreldre sitt engasjement i det å støtte barna på skolen og i de resultater og den trivselen barna opplever når på skolen. Mange foreldre kan gjøre mye mer, påpeker Haug som legger til at mange foreldre gjør en solid innsats, sier professor Peder Haug ved Høgskulen i Volda.

Professor Peder Haug, Høgskulen i Volda (Foto: TV 2/)

– Hvorfor viktig at foreldre gjør en bedre jobb i dag?

– For det første fordi at det vil gjøre tilværelsen som elev rikere og bedre. Det vil gi elevene en bedre hverdag på skolen og så er det viktig på lang siktig fordi de vil få større muligheter til å kunne fungere i samfunnsliv og arbeidsliv som voksne. Og det tjener de på og det tjener samfunnet på.

Foreldres brennende engasjement fra sidelinjen på fotballbanen kan med fordel overføres til skolen og skolearbeidet. Det vil i så fall påvirke barna enormt.

– Hvor stort er potensialet om en tenker på den enkelte elev og samfunnsøkonomisk?

– Potensialet mener jeg er svært stort, sier Haug til TV 2 Nyhetene.